Дональд Трамп відкликав підпис США, що стоїть під Міжнародним договором про торгівлю зброєю, повідомляє Deutsche Welle.

Про це він заявив, виступаючи в п’ятницю, 26 квітня, в Індіанаполісі на річних зборах членів Національної стрілецької асоціації.

Договір, який набрав чинності 24 грудня 2014 року, вперше запроваджував міжнародні стандарти торгівлі звичайними озброєннями, починаючи від стрілецької зброї та закінчуючи ракетами, танками, літаками і кораблями. Його метою було регулювання постачання зброї в кризові регіони.

Договір підписали 130 держав, проте ратифікували його лише 101 з них. До числа країн, де ратифікація не відбулася досі, належать і США. Угоду передали в Сенат, де вона очікує своєї долі вже п’ятий рік.

«Наша адміністрація ніколи це не ратифікує», — запевнив президент США, назвавши укладення договору помилковим кроком свого попередника Барака Обами. На думку господаря Овального кабінету, договір означає втручання у внутрішні справи США і йде врозріз із Другою поправкою до конституції країни, яка гарантує право громадян на носіння та зберігання зброї.

Білий дім опублікував заяву, що пояснює позицію США з цього питання. У ній йдеться, що договір не є дієвим, адже 63 країни, в тому числі, такі великі експортери зброї як Росія і Китай, його не підписали.

Водночас він дає добрий ґрунт тим, хто хоче обмежити продаж США зброї своїм союзникам, вважають в Білому домі.

Як повідомляв «Вголос», раніше Трамп вимагав оприлюднити результати розслідування у справі НАБУ та Клінтон.

ІА "Вголос": НОВИНИ