Адміністрація президента США Дональда Трампа планує відкрити американське консульство у Гренландії вперше за багато десятиліть.

Про це повідомляє The New York Times.

У листі до Конгресу Державний департамент зазначає, що відновлення консульства в адміністративному центрі Гренландії Нууку є частиною більш широкого плану щодо збільшення присутності США в Арктиці.

«США мають »стратегічний інтерес у зміцненні політичних, економічних та комерційних відносин у всьому Арктичному регіоні«, – йдеться у листі до Комітету з міжнародних зв'язків Сенату.

Постійна дипломатична присутність дозволить США »захистити основні справедливості в Гренландії, розвиваючи при цьому більш глибокі відносини з гренландськими чиновниками та суспільством«, – йдеться у листі.

Держдепартамент зазначає, що консульство буде »критичною складовою наших зусиль щодо збільшення присутності США в Арктиці та послужить ефективною платформою для просування американських інтересів у Гренландії".

Конгрес, швидше за все, був би відкритим до цієї ідеї, але після дій Трампа ця пропозиція, ймовірно, отримає більшу перевірку.

США відкрили консульство у Гренландії 1940 року після нацистської окупації Данії. Дипустанова закрилася 1953 року. Нове консульство планується відкрити наступного року.

Раніше повідомлялося, що президент США Дональд Трамп цікавився, що треба для того, щоб купити Гренландію, яка є частиною Данії.

ІА "Вголос": НОВИНИ