"Голос Америки" наводить п’ять моментів, коли, за версією Vox, він міг притягнути Путіна до відповідальності, але не став.

Трамп занизив очікування вже у вступній заяві

На початку прес-конференції Трамп зробив невпевнену заяву, що він «безпосередньо звертався до президента Путіна з питанням про втручання Росії у вибори США» під час зустрічі політиків віч-на-віч.

Трамп додав, що в розмові «цьому питанню присвятили багато часу. Президент Путін хоче сприяти вирішенню цього питання, бо воно його турбує. У нього є цікава ідея».

Здається, президент США мав на увазі пропозицію Путіна надати Вашингтону російських фахівців на допомогу у розслідуванні втручання Росії у президентські вибори в США. Так чи інакше, Трамп не засудив Путіна за його втручання в американську виборчу систему.

Трамп не притягнув Росію до відповідальності за будь-яким з питань

На питання кореспондента агентства Reuters, чи засуджує Трамп Росію за будь-що, президент США дав довгу і ухильну відповідь.

«Я думаю, що США були дурні. Думаю, ми всі були дурними. Ми повинні були мати цей діалог давно, до того як я став президентом. Ми всі в цьому винні. Думаю, зараз США йдуть вперед разом із Росією» - заявив Трамп.

«Відчуваю, що і Росія, і США робили помилки. Вважаю, що розслідування російського втручання – катастрофа для нашої країни» - додав американський президент.

Репортер спитав Путіна, чому американці мають йому повірити. Трамп відповів замість нього.

Пізніше репортер спитав російського президента, чому, на його думку, американці і Дональд Трамп мають повірити в те, що Росія не втручалась у президентські вибори США в 2016 році. Замість Путіна відповів американський президент.

Спочатку Трамп заявив, що він виграв на президентських перегонах «зі значною перевагою». «Це була добра битва. Ми зробили чудову роботу» - сказав Трамп.

Після цього Трамп почав спростовувати допомогу росіян в його перемозі на виборах. «Я не знав президента (Путіна – ред. ГА). Ні з ким не було змови. Кожного разу, коли ми чуємо про цих 12, або 14 – це ні про що не говорить, більше того, вони (розслідування – ред. ГА) визнали, що ці звинувачені не мали зв’язків з моєю кампанією» - заявив президент США.

Трамп вирішив не говорити, що він вірить американській розвідці більше за Путіна

На питання іншого репортера, чи вірить Трамп більше заявам Путіна, що відкидають втручання в американські вибори, чи доказам американської розвідки, президент США згадав про одну з теорій втручання демократів в розслідування.

«Чи дивується хтось, що співробітники ФБР покинули офіс Національного комітету демократів? Мені це було цікаво. Президент Путін сказав, що Росія не втручалась. І я скажу це. Не бачу причин, чому Росії треба було втручатись», - сказав Трамп.

Трамп ще раз засудив розслідування Мюллера 

На питання репортера, чи має російський уряд будь-який компромат на президента Трампа чи його сім'ю, російський президент стверджував, що «навіть не знав, що Трамп перебував у Москві» на конкурсі «Міс Всесвіт» у 2013 році. Після цього президент США скористався можливістю ще раз засудити розслідування Мюллера: «Якби якийсь компромат існував, то про нього вже давно було б відомо. Це (розслідування Мюллера – ред. ГА) ганьба для нашої країни. І загалом схоже на полювання на відьом».

Відповідаючи на питання журналіста Reuters про Крим, президент Росії заявив, що Трамп дотримується своєї позиції стосовно півострова і не визнає його російським.

«Він називає анексію Криму незаконною. Наша думка з цього питання відрізняється. Ми провели референдум у відповідності до Статуту ООН та міжнародного законодавства», - заявив президент Путін.

Під час виступу на прес-конференції Путін заявив, що питання «так званого російського втручання» в президентські вибори 2016 року підіймалось під час переговорів президентів. «Я повторюю, що Росія ніколи не втручалась і не планує втручатись у внутрішній американський виборчий процес», - заявив російський президент.

За словами американського президента, розслідування російського втручання сильно зашкодило відносинам між США та Росією. Трамп назвав розслідування «катастрофою» для американсько-російських відносин. За словами американського президента, він легко переміг свого конкурента без чиєїсь допомоги. «Я провів блискучу кампанію і саме тому – я президент» - завив Трамп.

ІА "Вголос": НОВИНИ