Адміністрація президента США просуває ініціативу створення арабського аналогу НАТО для протидії Ірану.Про це повідомили американські та арабські джерела виданню Reuters, пише ТСН.

Білий дім хоче створити більш потужний зв'язок між ракетними військами, військовими тренувальними та контртерористичними заходами арабських країн. Також йдеться про посилення економічних та дипломатичних зв'язків у регіоні. 

Проте такі заходи, очевидно, погіршать стосунки між США та Іраном, які зіпсувалися від початку президентства Дональда Трампа. В Адміністрації сподіваються, що ініціатива, орієнтовно названа Стратегічним альянсом Близького Сходу, буде обговорена під час саміту у Вашингтоні 12-13 жовтня цього року. 

Штати думають над концепцією такого союзу вже протягом кількох місяців. У Саудівській Аравії ж говорили про плани створити спеціальну угоду з безпеки після минулорічного візиту Дональда Трампа до цієї країни. Проте позиції щодо нового альянсу не було.

У прес-центрі Білого дому називають ймовірний союз протидією іранському тероризму, екстремізму та агресії. Він має підтримати стабільність на Близькому Сході. 

В Ірані ж вважають таку ініціативу не інакше як приводом до зростання напруження в регіоні. 

Перешкодою на шляху до альянсу є конфлікт між низкою арабських країн, зокрема Саудівською Аравією, ОАЕ з одного боку та Катаром – з іншого. Саме в Катарі розташована найбільша в регіоні авіаційна база США. 

ІА "Вголос": НОВИНИ