Передає ВВС

Перед поїздкою пана Трампа закликали обов'язково підняти питання про права людини, але поки що незрозуміло, чи прислухався до цих рекомендацій американський президент.

Попередня адміністрація США різко критикувала внутрішню політику Дутерте й оголошену ним "війну з наркотиками", в результаті якої на Філіппінах було вбито близько 4000 людей.

Візитом до Маніли Дональд Трамп закінчує своє турне країнами Азії.

Це була перша зустріч Трампа і Дутерте, вона відбулася в рамках саміту Асоціації країн Південно-Східної Азії (ASEAN).

Обидва президенти відомі своїми різкими і скандальними заявами.

Після переговорів з Дутерте пан Трамп не відповів на питання, чи піднімав під час зустрічі питання про ситуацію з правами людини на Філіппінах, а представник філіппінського президента сказав, що ця тема не обговорювалася.

Пізніше речник Білого дому Сара Сандерс заявила, що це питання порушили під час обговорення боротьби з наркотиками, але деталей не розповіла.

Минулого тижня Родріго Дутерте розповів, що в підлітковому віці зарізав людину. Пізніше його представник заявив, що президент пожартував.

Після того як Дутерте прийшов до влади 2016 року, він розгорнув масштабну кампанію із боротьби з наркотиками. Критики стверджують, що в рамках рейдів та інших спецоперацій масово порушуються права людини.

Президент Дутерте закликав вбивати наркоторговців без суду і слідства, а одного разу сказав, що "був би радий знищити" три мільйони філіппінських наркоманів.

Поліція заявляє, що з 2016 року в ході операцій із боротьби з наркоторгівлею були вбиті близько 4000 людей.

Раніше президент Трамп хвалив Дутерте за те, як той бореться з наркотиками в своїй країні.

У телефонній розмові він сказав філіппінському президенту: "Я хотів вас привітати, тому що мені розповіли, яку неймовірну роботу ви провели в боротьбі з наркотиками. Ця проблема існує в багатьох країнах, ця проблема є у нас, але ви дієте неймовірно".

 

ІА "Вголос": НОВИНИ