Відомий американський економіст, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд заявив, що президент України Володимир Зеленський все більше стає схожим на Віктора Януковича у співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Про це пише видання «НВ».

За його словами, починаючи з березня 2020 року Зеленський керував «відкатом» усіх реформ, які проводилися в Україні.

На думку експерта, глава держави або не може, або не може чинити опір скандальному олігарху Ігорю Коломойському, який ініціювати сотні справи проти націоналізації ПриватБанку.

Аслунд зазначив, якщо Зеленський не буде готовий змінити свою політику та оточення, МВФ може відмовитися від співпраці з Україною.

«Ситуація набагато похмуріша», -  Андерс Аслунд.

Крім того, економіст наголосив, що чинна влада висловлює досить недоречний оптимізм щодо подальшої співпраці з Фондом та отримання Україною нового траншу.

Експерт вважає, що команда чинного президента зустрінеться з багатьма проблемами та викликами, яких стає все більше.

Він підкреслив, якщо Кабмін не перегляне свою економічну стратегію та політичну траєкторію, то навряд чи МВФ, Світовий Банк, ЄС погодяться виділити кошти Україні, поки Володимир Зеленський буде обіймати посаду президента.

Аслунд також нагадав, чого саме вимагає МВФ від України для продовження співпраці:

  • незалежність Національного банку
  • подолання корупції
  • продовження роботи антикорупційних органів
  • проведення судової реформи.
За словами американського економіста, робота за всіма цими напрямами провалена.

Повторює помилки Януковича

Старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд додав, що складається враження, що Зеленський не розуміє, наскільки серйозно МВФ ставиться до виконання умов та не прагне, щоб до Фонду ставилися, як до джерела дешевих кредитів.

Експерт зауважив, що МВФ зосереджений на тому, щоб провести структурні реформи, які допомогли б українській економіці зростати зі швидкістю від 5 до 8% на рік.

Аслунд нагадав, що це вже знайома історія, оскільки команда Володимира Зеленського все частіше дія як і Уряд за часів Януковича.

Він нагадав, що влітку 2010 року Кабмін уклав резервну угоду з МВФ, проте так і не отримав наступних траншів.

Аслунд наголосив, що команда президента-втікача Віктора Януковича теж не намагалася провести справжні реформи в Україні, а лише відправляв високопосадовців на переговори з представниками МВФ.

Читайте більше актуальних новин України та світу:

ІА "Вголос": НОВИНИ