Про це він повідомив в інтерв'ю xsport.

«Напевно, вже всі знають, що команда перехворіла перед Олімпіадою. Тільки в Пхьончхані дівчата приступили до тренувань. Ми пропустили дуже важливий цикл підготовки. Коли треба було тренуватися, ми хворіли, а коли треба було відпочивати, ми почали тренуватися. Просто не вистачило часу всіх дівчат підвести до піку форми. Ви бачили, як Юля Джима і Іра Варвинець під кінець Олімпіади в естафетах показували нормальну швидкість. Щодо Валі і Віти Семеренко, це питання до Григорія Івановича Шамрая, тому що я методику для них готував тільки до вкатування, а далі вони працювали з ним.

Настя показала свій звичайний рівень на Олімпіаді, ходом ще не додала, але там, в першу чергу, підвела стрільба. Що стосується Олени, вона спочатку їхала як запасна, а після 12 днів тренувань в Пхьончхані показала, що ще не витримує ходом на дистанції, тому ми її не поставили в естафету».

Про передолімпійський збір в Казахстані:

«Під час збору в Казахстані дівчата перебували у хворобливому стані. А при мінус 27 градусів легше було відпочивати, ніж якби там була гарна погода і тебе тягнуло на тренування. Чехи були теж в Казахстані, і на Олімпіаді взяли медалі. Тому я не вважаю, що цей збір був помилкою. Просто не пощастило з температурами».

Про результати сестер Семеренко:

«Перші два роки, коли я був тренером збірної України, всі дівчата працювали по моїй методиці, але Віти і Валі тоді в команді не було. Коли вони повернулися, ми всі зраділи цьому, тому що вони сильні спортсменки з талантом і досвідом. По моїй методиці вони тренувалися до вкатки в Шушені. Потім ми домовилися з Григорієм, який привів дівчат до олімпійських медалей, а Валю до статусу чемпіонки світу, що далі ними займатися буде він. Мені не було ніякого сенсу лізти в це, він дівчат знає, вони довіряють один одному. Але вийшло так, що Валя не раз хворіла в цьому сезоні, кілька раз навіть на антибіотиках була. А на Віті, можливо, позначилася втома від гонок».

Про Анастасію Меркушину і Ірину Варвинець:

«Настя Меркушина тренувалася по моїй методиці, з мінімальними корекціями Олега Меркушина, який теж її добре знає. Тому я не думаю, що ми помилилися, просто всі перехворіли. Іра була в нормальному стані на чемпіонаті Європи – і ми готували її тільки до естафети на Олімпіаді. Але потім, коли стало зрозуміло, що Юля не буде бігти спринт, Іра потрапила до складу. У неї також були проблеми, вона бігла на знеболюючих і тому не впоралася з гонкою. У жіночих естафетах вона ні разу не підводила, поки я був тренером, а тут не впоралася зі стрільбою. Може, мандраж, може, злякалася чогось. Але ходом навіть зі штрафним колом вона багато не програла».

Про вибір складу на естафетну гонку:

«Не бачу жодної проблеми в тому, що повідомив Григорію склад на естафету, щоб він передав інформацію Віті і Валі. Було б краще, якби ми зробили збори, де почали б кричати один на одного? У Німеччині теж Хінц не бігла, яка здорово провела свій етап в змішаній естафеті. Тут виходить так, що коли в естафеті 4 місця, тренер повинен поставити тих, в кому він найбільше впевнений. А ставити дівчину, яка хворіла перед і під час Олімпіади на естафету, було б неправильно. Я розумію Валю, як вона образилася, але тут потрібно два рази видихнути і на наступний день вже все нормально буде».

Про заключні етапи Кубка світу:

«Всі дівчата повинні закінчити сезон на Кубку світу, тільки Олена Підгрушна, можливо, не поїде. Вона сама буде відчувати, якщо готова боротися ці три етапи, то поїде. Якщо ні, то краще дати цю можливість комусь з молодих спортсменок. Вона сама, як капітан, вирішить».

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ