Третій учасник замаху на колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки в британському Солсбері, якого ЗМІ називають Сергієм Федотовим, пов’язаний з іншим отруєнням «Новічком» навесні 2015 року.

Про це мовиться в спільному розслідуванні видання The Insider і групи Bellingcat.

Уточнюється, що мова йде про отруєння болгарського підприємця Омеляна Гебрева.

Омелян Гебрев

Розслідувачі з’ясували, що Федотов відвідував Болгарію в ті дні, коли там був отруєний Гебрев. Експертиза встановила що при замаху використовувалося речовина класу «Новічок».

За даними розслідувачів, Федотов отримав своє агентурне ім’я в 2010 році. У той же самий час свої імена отримали підозрювані Великобританією в замаху на Скрипаль Олександр Петров і Руслан Бошіров. Розслідувачі повідомляють, що Федотов активно подорожував по Європі та Середній Азії.

Після отруєння Гебрева висувалося дві можливі варіанти причини.  Перша – це постачання зброї до України. На той час Гебрев експортував спеціалізовану оборонну техніку до нашої країни. Другий варіант: можлива зацікавленість з боку Росії у впливі на діяльність контрольованого Гебревим заводу з виробництва зброї. Це підприємство стратегічного рівня, як для Болгарії, так і НАТО в цілому.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ