Про це повідомляє «112 Україна» з посиланням на прес-службу Міністерства юстиції США. 

«Троє високопоставлених членів складної міжнародної групи по кіберзлочинності, що працюють в Східній Європі, були арештовані і наразі знаходяться під вартою у зв'язку із звинуваченнями, поданими в окружний суд США у Сіетлі», – йдеться у повідомленні.

Серед затриманих – 44-річний Дмитро Федоров, 33-річний Федір Хладир та 30-річний Андрій Колпаков. Згідно інформації, вони є членами хакерської групи «FIN7» (також званої «Carbanak Group і Navigator Group»). 

Звинувачення стверджує, що з 2015 року хакери займалися високотехнологічною рекламною кампанією, спрямованою на більш ніж 100 американських компаній, переважно в ресторанній, ігровій і готельній індустрії. FIN7 зламав тисячі комп'ютерних систем і вкрав мільйони номерів кредитних і дебетових карт клієнтів, які група використовувала або продавала з прибутком.

Тільки в США «FIN7» успішно порушила комп'ютерні мережі компаній в 47 штатах і окрузі Колумбія, викравши більше 15 млн записів про клієнтські карти.  Додаткові вторгнення відбулися за кордоном, у тому числі у Великій Британії, Австралії та Франції.

«Троє українських громадянина, яким сьогодні пред'явлено звинувачення, імовірно, були частиною щільної групи хакерів, націленої на американські компанії і громадян шляхом крадіжки цінних споживчих даних, в тому числі особистої інформації про кредитну картку, яку вони потім продали в Darknet», – сказав помічник генерального прокурора Бенцковскі.

Кожному з трьох затриманих пред'явлено звинувачення в 26 випадках кримінального злочину – змова, шахрайство в мережі, злом комп'ютера, шахрайство з пристроєм доступу і крадіжка особистих даних. 

Відомо, що Федора Хладира було затримано в Дрездені (Німеччина) і зараз знаходиться під вартою в Сіетлі. Він виконував функції системного адміністратора FIN7. Тобто, підтримував сервери та канали зв'язку, що використовувалися організацією, і займав управлінську роль, делегуючи завдання і надаючи інструкції інших членів хакерської групи. Судовий процес Хладира запланований на 22 жовтня.

Дмитро Федоров виконував роль менеджера, який контролював інших хакерів, яким було доручено порушити безпеку комп'ютерних систем жертв. Його було заарештовано у Бельсько-Бяла (Польща). Він залишається під вартою в Польщі до його екстрадиції в США. 

Андрій Колпаков був затриманий в Лепе (Іспанія), зараз готується його екстрадиція в Штати. Він був керівником групи хакерів. 

ІА "Вголос": НОВИНИ