У понеділок, 10 червня, три провідні російські ділові газети «Ведомости», «Коммерсант» і «РБК» вийшли з однаковою шпальтою, щоб підтримати журналіста-розслідувача видання «Медуза» Івана Голунова.

Як пише «Медуза», це вперше видання вийшли з однаковою шпальтою. На обкладинках написано «Я/Ми Іван Голунов».

Це гасло – аналогія французького Je suis Charlie («Я – Шарлі»), яке використовували люди по всьому світу як символ засудження вбивства у 2015 році 12 співробітників редакції сатиричного видання Charlie Hebdo, пояснює «Радіо.Свобода».

Усі три редакції опублікували спільну заяву, в якій підтримали рішення Нікулінського районного суду Москви, що відмовився поміщати Голунова в СІЗО, як того просило слідство, і відправив його під домашній арешт.

«Ми не вважаємо представлені слідством докази винуватості Івана Голунова переконливими, а обставини його затримання викликають великі сумніви в тому, що під час проведення слідчих дій не було порушено законодавство. Ми не виключаємо, що затримання і подальший арешт Голунова пов'язані з його професійною діяльністю», –йдеться у їхній спільній заяві.

Також медіа висунули вимогу докладно перевірити дії співробітників МВС, причетних до затримання Івана Голунова, на відповідність законодавству та надати дані цієї перевірки засобам масової інформації.

Відомо, що Іван Годунов, журналіст видань «Медуза» і «Дождь», розслідував гучні корупційні справи. Останнє його велике розслідування – про похоронний бізнес, в якому задіяні правоохоронні структури.

Редакція телеканалу «Дождь» також долучилася до колег і всю головну сторінку сайту присвятила розслідуванням Голунова.

Як раніше повідомляв «Вголос», журналіста затримали 6 червня нібито під час «замаху на збут мефедрону». Російські журналісти проводили у Москві під Головним відділенням МВС РФ серію одиночних пікетів проти затримання Голунова.

ІА "Вголос": НОВИНИ