Про цю акцію на своїй сторінці у Фейсбук нагадав політичний експерт, кандидат політичних наук Юрій Михальчишин.

«Три роки тому, 26 лютого, у Львові стартувала мегапатріотична акція «Львов говоріт по русскі», яка полягала в тому, що упродовж дня слід було демонстративно розмовляти російською мовою, протестуючи проти таких, як я», – написав Юрій Михальчишин.

Ініціаторами акції стали радіоведучий Володимир Беглов та очільниця управління культури міської ради Ірина Подоляк, тепер нардеп від партії «Самопоміч». Акцію підтримало багато відомих людей: міський голова м. Львова Андрій Садовий, діджеї радіостанції «Львівська хвиля» Андрій Великий та Володимир Лучишин, ведуча новин на каналі ТСН Юлія Бориско, головний редактор «Видавництва Старого Лева» Мар'яна Савка, а ще десятки журналістів та «громадських активістів».

На той час пересічні громадяни майже одностайно і на вулицях Донецька, і на вулицях Львова запевняли, що мовної проблеми не відчувають, бо добре розуміють і українську, і російську.

Як згадує політичний експерт, в Українському католицькому університеті 26 лютого 2014 року навіть заняття провели російською. «У нормальній країні оперативна кваліфікація цього комплексу заходів з дестабілізації суспільно-політичної ситуації та дезорганізуючого впливу на свідомість громадян отримала б чітку оцінку. Але сталось інакше. Не забувайте про це, коли обурюватиметеся на кухнях за кухлем пива з приводу появи чергового окупаційного бренду у Львові, засиллям чужинців і всього чужинського, не поширюйте міфологеми про «понаєхавших сєпарів», – зазначив він.

«Всі думали, що ми про це забули. Цілком даремно, друзі. Адже ми ніколи не жартуємо – для цього у нас немає часу», – написав Михальчишин.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ