Результати дослідження опубліковані в журналі Aging Cell.

У процесі старіння в організмі відбувається безліч молекулярних змін, в тому числі змін епігенетичних (такими називаються модифікації ДНК і білків, що не торкаються послідовності генетичного коду, але мають великий вплив на роботу генів). 

Один з найбільш досліджуваних епігенетичних процесів – метилювання ДНК (навішування на ДНК додаткових метильних груп). Відомо, що у низки живих організмів, в тому числі у людини, з віком метилювання в деяких областях геному відбувається менш активно, а в інших навпаки – зростає. Розуміння того, які зміни відбуваються при старінні, може допомогти навчитися повертати їх назад і, таким чином, можливо, збільшувати тривалість життя.

Учені з Гарвардської медичної школи (Бостон, США) вивчили динаміку метилювання в крові у мишей в процесі старіння, використовуючи для цього 16 різних вікових груп. Виявилося, що зміни проявляються в основному в пізньому віці і являють собою збільшення ентропії системи метилювання (низькометильовані гени збільшують ступінь метилування, в той час як високометильовані гени його втрачають).

Крім того, вчені ідентифікували конкретні клітинні механізми, які поставлені цими змінами, і з'ясували, що багато хто з них відомий своєю роллю в процесі старіння і є мішенями ліків, що продовжують життя тварин.

Нарешті, дослідники простежили, як низькокалорійна дієта, що сприяє тривалості життя, впливає на знайдені зміни. Цікаво, що у мишей, яких тривалий час тримали на низькокалорійній дієті, вікові зміни сповільнювалися, в той час як короткочасне скорочення калорій не просто не уповільнило вікові зміни, але й навпаки – призвело до їх прискорення.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ