Засновник Української медичної експертної спільноти Ігор Найда вважає, що така реформа, якою її подають зараз, є неприйнятною сьогодні.

Про це він розповів у коментарі для ІА «Вголос».

«Я взагалі не сприймаю слова «реформа» у тому вигляді, як подають цей термін сьогодні. Зміст цього поняття, як і демократії, дуже перекручений. Для мене більш прийнятне є поняття «зміни», а зміни у моєму розумінні – це процес, спрямований на досягнення бажаного результату.

Система охорони здоров’я не може стояти на місці, у ній постійно щось змінюється. Інше питання полягає в тому, що мета цих змін у нашому випадку не визначена. Я маю на увазі те, що не сформовано бачення і концепцію, чого ми хочемо досягнути і на яких принципах ми це зробимо. Ці аспекти не узгоджені із суспільством та медичною спільнотою. За таких умов жодні реформи не будуть успішними», - пояснив Ігор Найда.

«По-друге, я вважаю, що змінювати систему охорони здоров’я не просто необхідно, а вкрай потрібно. Водночас те, що зараз робиться, перетворює ситуацію у ще гіршу, ніж вона була. Річ у тому, що всі дії робляться або поспіхом, або навпаки затягуються, що є свідченням неефективного управління. Будь-які зміни – це насамперед людський компонент в єдності з технологіями. Молоді люди, які у нас прийшли до влади, мислять переважно технологіями, та й то застарілими, мавпуючи закордонне, а не категоріями людяності. Психологія нашого народу не може змінитися за один день за помахом чарівної палички. Іншими словами, не може у нас бути все, як було колись, адже здоров’я людини не було і ще не є, на жаль, найвищою цінністю держави. Однак все треба робити професійно й узгоджено з народом і медиками. Ми не можемо сліпо діяти так, як американці чи європейці. Вони живуть в умовах стабільності регламентуючих і поведінкових систем. А нас підганяють під ці умови, не враховуючи психологічну і технологічну неготовність до цього», - додав лікар.

«Я підтримую скорочення того лікарняного комплексу, який ми маємо сьогодні. Я за те, щоб лікарняне ліжко було високотехнологічним, щоб лікар був кваліфікований, але водночас це не робиться за тиждень, рік чи навіть три роки. Такі процеси потребують щонайменше 5-10, а може й 30 років системної злагодженої роботи усіх гілок влади у єдності із суспільством. Повинна відбутись перепрофілізація, перепідготовка медиків, узгодження інтересів сторін і соціальний захист медиків. А так, як це зараз відбувається із туберкульозними диспансерами, це катастрофа!», - підсумував він.

Більш детальну інформацію про медичну реформу можна дізнатися у статті “Медична реформа: безкоштовна медицина чи епідемія туберкульозу?“

ІА "Вголос": НОВИНИ