Про це заявив у неділю, 3 вересня, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє штаб-квартира організації в Брюсселі, інформує «112 Україна».

«Я рішуче засуджую проведене сьогодні Північною Кореєю шосте ядерне випробування. Це ще одне грубе порушення кількох резолюцій Ради Безпеки ООН, включаючи Резолюцію 2321 ООН, ухвалену в листопаді 2016 року», – наголосив Столтенберг.

Він повідомив, що в НАТО стурбовані дестабілізуючою поведінкою Пхеньяну, яка становить загрозу регіональній та міжнародній безпеці.

«Режим повинен негайно припинити всі наявні ядерні та балістичні ракетні програми в повному обсязі, а також знову розпочати діалог з міжнародним співтовариством», – зазначив генсек НАТО.

Столтенберг закликав Північну Корею «поважати свої міжнародні зобов'язання і відмовитися від усіх загроз та дій, що викликають напруження та небезпеку».

Як писав «Вголос», державне телебачення КНДР у неділю, 3 вересня, заявило про успішне випробування водневого боєзаряду для міжконтинентальної балістичної ракети.

Раніше Південна Корея запідозрила КНДР у проведенні ядерного випробування після того, як 3 вересня в Північній Кореї було зафіксовано потужні підземні поштовхи. Китайські сейсмологи також зафіксували сильний землетрус, який назвали «можливим вибухом».

Влада Японії, що також заявила про передбачуване ядерне випробування Пхеньяна, наполягла на необхідності скликання екстреного засідання Ради безпеки ООН.

ІА "Вголос": НОВИНИ