Колишній очільник Радбезу Олександр Данилюк переконаний, що скасування приватизації ПриватБанку може призвести до суттєвого фінансового навантаження на держбюджет країни, ба більше й до розриву співпраці з МВФ та відтоку інвестицій.
Про це повідомляє ВВС News Україна.

Він зазначив, що якщо зараз ситуація не зміниться, то будь-яка компенсація матиме декілька наслідків. Першим наслідком можуть бути прямі видатки бюджету.

«Кажуть про 2 млрд доларів - це буде мінус у бюджеті. Ці кошти можна було використати для інших цілей, але це тільки маленька частка. Насправді найбільший ефект буде від іншого: інвестори зрозуміють, що Україна вже не спроможна займатися деолігархізацією, є вплив на інституції», - наголосив Данилюк.

Також він вважає, якщо МВФ відмовиться від співпраці з Україною, то це стане сигналом для інвесторів.

«Це буде такий ефект сніжного кому. Нема МВФ - не буде інвестицій, не буде далі приватизації, всього того, що дає поштовх для економіки. Тоді про які 40% протягом наступних п'яти років ми можемо говорити?» - сказав колишній очільник Радбезу.

Данилюк переконаний, що націоналізація ПриватБанку допомогла Україні продемонструвати, що вона може обмежувати вплив олігархів.

Однак він занепокоївся й тим, що Україна може потрапити у світову фінансову кризу, будучи дуже слабкою.

«Якщо входити туди без програми МВФ, без інвестицій, тоді наші люди це відчують дуже і дуже швидко. Зараз всі слідкують за курсом долара. Потім будуть слідкувати теж, але він буде рухатися в іншому напрямку», - попередив ексочільник Радбезу.

Про те, що влада шукає компроміс із Коломойським, Данилюк зрозумів після візиту місії МВФ до України.

«Те, що вони поїхали без заключних домовленостей - це дуже негативний сигнал. І шкода, що це сталося тільки через проблему з ПриватБанком. Я вважаю, що відповідальною позицією було б знайти на це відповідь. І якомога скоріше», - заявив він.

Данилюк додав, що президент України Володимир Зеленський розуміє масштаб загрози.

Як писав «Вголос», колишній секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Данилюк визнав, що мав напружені стосунки з керівником Офісу президента Андрієм Богданом.

ІА "Вголос": НОВИНИ