Про це йдеться у зверненні в.о. голови Конституційного суду Віктора Кривенка до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та голови Верховної Ради Андрія Парубія, повідомляє прес-служба КС. 

«З огляду на вимоги статті 8 Конституції України, прийняття законів, інших правових актів або їх окремих положень у редакції, аналогічній тій, яка була визнана неконституційною, є неприпустимим», – написав Кривенко.

Він звернув увагу на те, що ініційована урядом пенсійна реформа передбачає єдиний підхід до обчислення пенсій і, відповідно, зміну законодавчого врегулювання питання пенсійного забезпечення суддів. «Конституційний суд України у своїх рішеннях неодноразово наголошував на тому, що однією з гарантій незалежності суддів є їх належне матеріальне та соціальне забезпечення, зокрема надання суддям за рахунок держави суддівської винагороди, а суддям у відставці - призначення щомісячного довічного грошового утримання або пенсії за вибором», - йдеться у зверненні.

На думку Кривенка, зменшення розміру щомісячного довічного грошового утримання судді знижує гарантії його незалежності.

Також в.о. голови КСУ нагадує, що в своєму рішенні від 8 червня 2016 року КС визнав неконституційними положення законів України щодо зменшення розміру щомісячного довічного утримання судді.

«Суддя, який після виходу у відставку використовує конституційне право на працю, встановлене статтею 43 Основного закону України, не може бути позбавлений гарантій незалежності судді, зокрема належного матеріального забезпечення судді у відставці (щомісячного довічного грошового утримання)», - підкреслив Кривенко.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ