Екскомандир ППо бойовиків, якого нещодавно затримала СБУ, може стати ключовим свідком у справі Mh17.

Про це повідомляють у «Bellingcat».

«Незалежно від його фактичної ролі 17 липня 2014 року, арешт Цемаха може зробити істотний вплив на розслідування JIT і судову процедуру. Якщо його заяви 2015 року про те, що він допоміг приховати ракетну установку «Бук» і частину її екіпажа 17 липня 2014 року, виявляться правдою, це зробить його ключовим свідком JIT і, можливо, обвинуваченим за підозрою в співучасті», — йдеться в доповіді.

Минулого тижня в Інтернеті з'явилися повідомлення про те, що Служба безпеки України заарештувала громадянина України Володимира Борисовича Цемаха у зв'язку з падінням літака 17 малайзійських авіаліній (MH17).

Раніше відомо, що Цемах був командиром підрозділу протиповітряної оборони у місті Сніжне, найближчому до місця запуску ракети Бук. Цемах не був публічно пов'язаний з подіями, що оточували падіння MH17 раніше, і також не був згаданий в нашому нещодавньому звіті про сепаратистів, пов'язаних зі знесенням MH17. Утім, новоспечені кадри показали, що він як мінімум був важливим свідком цих подій.

Як повідомляють у »Bellingcat«, є чимало доказів відкритого коду про те, що Цемах перебував у команді повітряної оборони під час розстрілу МЗ17 у 2014 році.

Колишній міністр оборони так званої »ДНР« Ігор Гіркін зазначив, що Цемах був видатним командиром мобільних підрозділів ЗУ-23 у Семенівці - селі під Краматорськом, яка служила базою під час битви під Слов'янськом.

»Свідчення Цемаха в суді посилили б легітимність судового розгляду, оскільки досі невідомо, що інша зацікавлена ​​особа, яка безпосередньо брала участь у військових операціях ДНР на час і місце падіння, була затримана. Людина з його попередньою роллю зможе пролити світло не тільки на конкретну подію в день падіння, але і на командний ланцюжок, що буде вирішальним питанням для голландських судів«, - вважають експерти групи »Bellingcat«.

Як писав »Вголос", президент Росії Володимир Путін не згоден з оприлюдненим звітом Міжнародної слідчої групи (JIT) щодо авіакатастрофи рейсу MH17 “Малайзійських авіаліній”, яка сталася у липні 2014 року над Донбасом.

ІА "Вголос": НОВИНИ