Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) визнав людиною року у сфері організованої злочинності та корупції президента Бразилії Жаїра Болсонару.

Про це йдеться у звіті OCCRP за 2020 рік.

За Болсонару в свій час проголосували для боротьби з корупцією, але він очолив корупцію, використав популістську пропаганду, підірвав систему правосуддя та вів деструктивну політику.

Як стало відомо, окрім Болсонару розглядались кандидатури двох інших лідерів – президента Туреччини Реджепа Ердогана та президента США Дональда Трампа.

Антикорупціонери вважають, що вони зловживали пропагандою, підривали демократичні інституції у своїх країнах, втручались у систему правосуддя, не дотримувались угод, стимулювали корупцію, чим зашкодили своїм країнам.

Серед фіналістів фігурує одіозний український олігарх Ігор Коломойський. Його звинувачують в отриманні кредитів без застави в «Приватбанку» на понад 5 мільярдів доларів.

«Гроші зникли в серії офшорів. Збитки становили 40 відсотків усіх приватних депозитів у країні. Але Коломойський не був заарештований, і зараз він лобіює можливість повернути контроль над банком після того, як його підтримала держава», – підкреслили в OOCRP.

Коломойський звинувачується у рейдерстві, шахрайстві, розкраданні державних активів та політичних інтригах і підриві демократії заради особистої вигоди.

Серед попередніх лауреатів премії «Людина року» – Володимир Путін, президент Азербайджану Ільхам Алієв та президент Філіппін Родріго Дутерте.

Читайте більше актуальних новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ