Центр досліджень визвольного руху виступає проти перепоховання у Львові останків Провідника ОУН Євгена Коновальця.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій прес-службою ЦДВР

За словами Директора Центру досліджень визвольного руху к.і.н Володимира В'ятровича, „не може бути мови про перепоховання в Україні останків національних героїв, які досі не визнанні сучасною українською владою". „Щойно після офіційного визнання визвольної боротьби Організації Українських Націоналістів та Української Повстанської Армії можна планувати повернення в Україну останків Євгена Конвальця, Степана Бандери, Ярослава Стецька та інших провідників українського визвольного руху", - зазначив він.

Центр досліджень визвольного руху також вважає неприйнятною ідею про поховання Євгена Конвальця чи інших провідників визвольного руху у Львові та створення тут Пантеону героїв національно-визвольних змагань.

„Діяльність ОУН та УПА мала не регіональний західноукраїнський, а загальноукраїнський характер, її метою було створення Української самостійної соборної держави. Відповідно діячі українського визвольного руху заслуговують на перепоховання та створення Пантеону саме в столиці відновленої незалежної держави за яку вони заплатили власним життям", - зазначається у заяві.

Центр досліджень визвольного руху діє з 2002 року і займається науковими дослідженнями історії українського визвольного руху ХХ століття. ЦДВР об'єднує кілька десятків науковців з усієї України. Центром організовано ряд конференцій, видається науковий журнал "Український визвольний рух", налагоджено зв'язки із міжнародними інституціями, зокрема Центром досліджень геноциду та резистансу Литви, Польським інститутом національної пам'яті, Словацьким інститутом національної пам'яті, Чеською національної комісією дослідження і документації злочинів комунізму. Представники ЦДВР є членами міжвідомчої робочої групи зі створення Українського інституту національної пам'яті.

Нагадаємо, що з ідеєю перепоховання Євгена Коновальця у Львові та започаткування пантеону визвольних змагань виступила Львівська ОДА.

Прес тайм

ІА "Вголос": НОВИНИ