Лідер угруповання мусульманських повстанців в Центральноафриканській Республіці (CNDS) Абдулайе Іссен дав урядовим військам і російським військовим 48 годин, щоб залишити контрольовані ними території, пише РБК з посиланням на коммюніке Іссена.

Причина ультиматуму – відсторонення від посади голови парламенту ЦАР Каріма Мекасуа, мусульманина за віросповіданням. Зараз президентом республіки є християнин Фостен-Арканжи Туадера, а головою парламенту – мусульманин, що повинно допомогти релігійному примиренню в цій країні.

«Представники уряду, які перебувають на територіях, окупованих колишніми групами Селек, мають 48 годин, щоб покинути ці райони», – заявив Іссен у розмові з AFP, передає НВ.

У заяві Іссена, опублікованій виданням Central African Republic News, лідер повстанців звинуватив президента ЦАР Туадеру в змові,на яку той пішов за підтримки «найманців з Росії» і поскаржився, що присутність «близьких до Кремля найманців» стає «все більш і більш небезпечною для демократії» ЦАР.

В ультиматумі Іссена згадуються «російські найманці» під керівництвом Валерія Захарова, якого французькі ЗМІ називали російським «радником президента ЦАР Туадери». Згідно з даними RFI, він займав пост радника з питань безпеки.

Збройний конфлікт у ЦАР на релігійному грунті почався в 2012 році між мусульманськими повстанцями і християнським військом. У 2016 році перемогу на виборах в ЦАР здобув християнин Фостен-Арканжи Туадера, який заявив про плани домогтися примирення конфліктуючих сторін. За його правління свій вплив в ЦАР значно посилила РФ.

Як відомо, збройний контингент з Росії розміщено у Центральноафриканській Республіці для «гарантування безпеки» президента ЦАР Фостен-Арканжа Туадери і тренування місцевих військових.

Влітку 2018 року в ЦАР були вбиті російські журналісти Орхан Джемаль, Олександр Расторгуєв і Кирило Радченко.

Журналісти приїхали в республіку знімати фільм про російських найманців з ПВК Вагнер, підконтрольної "кухарю" президента Володимира Путіна, Євгену Пригожину.

Російське угруповання в ЦАР складається з 170 найманців ПВК Вагнера і декількох кадрових військових розвідників.

ІА "Вголос": НОВИНИ