Як пише УНІАН, у системі електронних закупівель Prozorro грузинська компанія Saqnakhshiri GIG Group запропонувала найменшу ціну на постачання 700 тис. тонн вугілля (1,81 млрд грн), обійшовши польську I-Coal sp. z o.o, остаточна пропозиція якої була вища на 1 тис. грн за весь обсяг. Відзначається, що вугілля призначене для Трипільської та Зміївської ТЕС. Термін поставок - з 1 травня по 31 грудня. Вугілля повинні доставити в українські порти Чорного моря, мінімальний обсяг партії 70 тис. тонн.

Варто наголосити, що після ініційованої Росією війни на Донбасі Україна втратила в цьому регіоні велику кількість шахт, які видобувають антрацит. Для вирішення проблеми постачань Україна тимчасово закуповувала паливо в Південно-Африканській Республіці. Наприклад, у 2016 році «Центренерго» купувало вугілля у ПАР, а також компанія закуповувала паливо, видобуте на Донбасі, у приватного енергохолдингу ДТЕК.

Окрім того, компанія продовжує отримувати вугілля, що видобувається на державних шахтах на підконтрольній території Україні. Ще більшу потребу в імпорті вугілля зумовила блокада поставок палива з зони АТО, яка триває з кінця січня 2017 року, і прийняте 15 березня рішення РНБО про заборону перевезення вантажів через лінію розмежування. Україна в 2016 році порівняно з 2015 роком збільшила споживання вугілля на 9,4% - до 31,3 млн тонн. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ