Про це йдеться у програмі «Правда. Розслідування» на телеканалі НТА.

У Бродах, що на Львівщині, незаконно звели церкву, адже ділянка виділена під житлове будівництво. Окрім храму, там звели ще й будинок для священика.

«При реєстрації права власності жодним чином не відображено, що земля надається під обслуговування так званих культових споруд. Земля надана виключно для обслуговування житлового будинку», – зазначив у коментарі правозахисник Юрій Танасійчук.

Тож майже 9 соток, про які йдеться, колись належали приватним особам. Пізніше власники  їх передарували релігійній громаді Московського патріархату. Щоправда, будувати тут щось, окрім житлової забудови, так і не дозволили.

Втім, це не зупинило вірян. У 1996 році зареєстрували  «московських прихожан», через рік туди з Почаєва перевели і православного попа Ярослава Огерука. Спочатку молились у приватній квартирі, потім – у вагончику, а далі… Незаконно звели храм за декілька метрів від місцевої військової частини.

Виявляється, на храм та маєток поруч грошей отцю «напередавала» мама-заробітчанка. Окрім того, на сайті Бродівської Єпархії розмістили лист панотця до інформаційно-аналітичної служби «Русскої народної лінії» з проханнями підтримати бродівську громаду матеріально. До слова, у цьому немає нічого дивного, адже навіть сервер офіційного сайту УПЦ МП зареєстрований в Росії, в Санкт-Петербурзі.

«Відомо, що і у Почаївській лаврі – це такий західний форпост церкви – також люди часом виставляють фотографії про те, що там розповсюджується література, в якій сіється ненавистю до України», – прокоментував політолог Михайло Басараб.

Земельні ділянки поблизу військових об’єктів до вподоби не лише бродівській єпархії МП, а й центральній – львівській. За часів прем’єрства Миколи Азарова єдиний майновий комплекс військового містечка №112, що на вулиці Пекарській, 57-59, Міноборони подарувало Львівській Єпархії УПЦ МП. Тож 2 тисячі квадратів розвалених та занедбаних споруд належать московському патріархату. Коли розпочнеться приватизація землі під спорудами - лише питання часу.

Аби таки «забронювати» місце, парафіяни квапливо встигли встановити капличку, ще й освятити її, назвавши «Храм-каплиця» на честь Обновлення Єрусалимського храму міста Львова.

«Це таке формування чи то штабів, чи то осідків на всякий випадок, можливо, для швидкого розгортання російських спецслужб, російських найманців, російських військовослужбовців - у випадку здійснення агресії…бо в мене немає відповіді на питання навіщо стоїть церква, капличка ,а біля неї такий величезний п’ятиповерховий особняк», - зазначив політолог Михайло Басараб.

Також у програмі йдеться про те, що львівська єпархія УПЦ МП в складчину з релігійною громадою церкви великомученика Георгія у 2016 році купили 2-х кімнату квартиру на 80 квадратів. І хоча сам Філарет елітність житла усіляко заперечує, та от забудовник вперто з цим не погоджується і на власному сайті цю багатоповерхівку помістив у розділ елітної, відповідно й оцінивши у щонайменше 26 тисяч гривень за метр квадратний. Тобто попівські покої обійшлися парафіянам близько 208 000 грн.

До слова, в Україні московський патріархат займає перше місце за кількістю священників та парафій. 53 єпархії, 1179 монастирів, більше 5000 монахів , 10 семінарій, 3 з 4 лавр, які взагалі є в Україні, 76 архієреїв. Жодна інша православна конфесія не може зрівнятися з УПЦ МП за кількістю храмових будівель, щоправда, кількість вірних стрімко зменшується.

Більше дивіться у відео. Проект «Правда. Розслідування» виходить на телеканалі НТА з березня 2016 року. Подивитись програми можна на сайті телеканалу.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ