Про це повідомляє jnsm.com.ua

За підписаним у 1774 році Кючук-Кайнарджийським мирним договором, що завершив російсько-турецьку війну, Кримське ханство отримало незалежність від Османської імперії і в 1783 році було анексоване Російською імперією, до якої увійшло, як частина Таврійської області зі столицею у місті Карасубазар, а з 1784-го - у Сімферополі. У 1802 році вона стала частиною новоствореної Таврійської губернії.

Весною 1918 року Армія УНР під проводом полковника Петра Болбочана повернула українцям Крим. Згодом, півострів перейшов під владу росіян. 

19 лютого 1954 року Президія Верховної Ради СРСР видала указ «Про передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу УРСР», що, спираючись на «спільність економіки, територіальну близькість і тісні господарські та культурні зв'язки між Кримською областю та Українською РСР» затвердив відповідні рішення президій Верховних Рад РРФСР і Української РСР, і який 26 квітня був затверджений однойменним законом та постановою ВР СРСР про внесення змін до статей Конституції СРСР.

Того ж дня ВР СРСР прийняла закон «Про затвердження указів Президії Верховної Ради СРСР», яким виключила Кримську область з конституційного переліку адміністративних одиниць РРФСР і включила її до переліку адміністративних одиниць Української РСР. Всі відповідні укази і закони, прийняті 19 лютого і 26 квітня 1954 року ВР СРСР були підписані головою її президії Климентом Ворошиловим. У 1955 році з Кримської до Херсонської області була передана північна частина Арабатської стрілки.

Кримська область входила до складу УРСР до 12 лютого 1991 року, коли за результатами референдуму була перетворена в Кримську АРСР, про що 19 червня відповідні зміни були внесені до конституції Української РСР у редакції 1978 року, в якій Севастополь було вперше вказано як місто республіканського підпорядкування УРСР. З набуттям Україною незалежності назва автономії була змінена на Автономну Республіку Крим.

У 2014 році з початком війни Росії проти України, Севастополь та АР Крим були анексовані Кремлем.

ІА "Вголос": НОВИНИ