Відома українська письменниця та громадська діячка Лариса Ніцой назвала закон про українську мову, розгляд якого напередодні розпочав Конституційний суд, «наїздом на українськість».

Про це вона сказала в ефірі "Оглядача«.

»Насправді це наїзд не на мову – це наїзд на українськість – на український світогляд, на право нації на самовизначення, на право нації заявити, що я господар на своїй українській землі", – зазначила Ніцой.

Письменниця схарактеризувала закон як занадто м’який, а також звернула увагу на те, що в ньому не передбачено ані штрафів, ані іншого покарання за неповагу до української мови.

«Закон дуже м’якенький, він гладить усіх – і меншини погладив, і українців погладив. Немає ні покарань, ні штрафів. Поліція може тільки розвести руками і порадити: розмовляйте українською», – сказала вона.

Діячка заявила, що проросійські сили в Верховній Раді й надалі вчинятимуть спроби наступу на українську мову в Україні. «Ці ворожі мразоти ніколи не зупиняться, тому що вони – рука Кремля, яка качає тут кремлівську політику. Вони задовольняться тільки тоді, коли повернуть російській мові той статус, який був ще в радянську добу», – сказала вона.

Нагадаємо, учора, 7 липня Конституційний суд почав розгляд закону про українську мову на предмет конституційності. Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» набув чинності 16 липня 2019 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ