Трансляція меморіальної акції була проведена в Facebook через сторінку політика, повідомляє УНН. 

У зв’язку з тим, що в Франції у суботу відзначається Національне свято День взяття Бастилії, Едуар Філіп на площі Массена обійшов шеренги представників трьох родів військ, потиснув руки ветеранам Другої світової війни, учасникам антинацистського Руху опору. Він провів також у Ніцці зустріч зі представниками сімей загиблих, зі главами двох міських асоціацій жертв масового теракту, скоєного 31-річним громадянином Франції туніського походження, радикальним ісламістом Мохамедом Лауеж-Булель на Англійській набережній.

Разом зі французьким прем’єром у Ніццу для участі в церемонії пам’яті прибули міністр юстиції Франції Ніколь Беллюбе, депутати французького парламенту, а також державний міністр Монако (прем’єр-міністр) Серж Телль.

Під час тривалої церемонії біля тимчасового меморіалу жертвам теракту — великого білого Дерева життя — були зачитані прізвища всіх 86 загиблих у трагічний день 14 липня 2016 року, в тому числі одного українця — Михайла Базелевського, 1994 року нарождення. До меморіалу учасники жалобної акції поклали 86 шматків морської гальки, пофарбованих у кольори французького триколора.

Виступаючи перед присутніми, Філіп підкреслив: «ці 4 хвилини і 17 секунд () стали кошмаром, який тепер навічно вписано в історію», — сказав політик. Він нагадав також, що під час теракту на Англійській набережній «загинули громадяни 52 країн».

Прем’єр пообіцяв створити спеціальну державну структуру, яка допоможе постраждалим і сім’ям загиблих швидше отримати необхідну допомогу і грошову компенсацію в обхід нинішніх тривалих адміністративних процедур. Також, за його словами, виділений спеціальний суддя, який буде врегульовувати питання щодо компенсації.

Нагадаємо,  вночі 14 липня 2016 року вантажівка в'їхала у багатотисячний натовп під час святкування Дня Взяття Бастилії у Ніцці на Лазурному березі Франції. Перед цим машина на швидкості 60-70 кілометрів на годину їхала кілька кілометрів вздовж Англійської набережної, а з вікна стріляли по людях.

Вантажівка проїхала 100 м перед тим як заїхати у натовп та проїхала 2 кілометри у натовпі. Авто рухалось зигзагами для того, щоб зачепити якомога більше людей. Керував автомобілем 31-річний громадянин Франції туніського походження. Поліція почала стріляти в машину, вбивши водія та перервавши атаку.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ