Затемненням зможуть помилуватися практично усі – першими жителі Європи, потім обох Америк, Азії (крім мешканців узбережжя Тихого океану), Африки та Австралії, повідомляє ukr.media.

Наступне затемнення – сонячне –відбудеться 26 лютого, тож попереду у землян коридор затемнень.

Древніх людей затемнення вражало і лякало водночас. Найчастіше затемнення трактувалося як час, коли світило – хоч Місяць, хоч Сонце – пожирається демоном або драконом, а герой або бог його рятують, повертаючи світло людям. Наприклад, у єгиптян Ра, бог Сонця, плаває на човні щоночі, щоб зранку визирнути на Сході, але іноді бувають збої під час налагодженої подорожі – величезний змій Апоп може вирватися і ковтнути човен Ра. Так відбувається затемнення, але Ра сильніший, тому Сонце повертається. У міфології вірмен світила під час затемнень пожирає дракон Вішапа. Приміром, у скандинавсько-германській міфології бога Місяця на ймення Мані з'їдає вовк, а тому треба шуміти, щоб злякати його, аби світило повернулося.

Спостереження за затемненнями такі ж древні, як і міфи про них. У древньому Вавилоні та Китаї ще задовго до нашої ери спостерігали за затемненнями, складали графіки їхньої появи та впливів на людську природу.

Період місячних затемнень можна використати із енергетичної точки зору, щоб позбутися старого, а сонячні – для утвердження нового. Зазвичай вплив затемнень на людей відчувається протягом трьох днів до і трьох днів після затемнення. Але для особливо метеорологічно і енергетично сприйнятливих людей цей період може збільшитися до тижня до і тижня після затемнення. Можливий головний біль, прискорене серцебиття і часті напади дратівливості.

Під час затемнення можна за собою помітити емоційну нестабільність, необґрунтовані переживання та страхи. Оскільки затемнення все-таки приховує від нас світло Місяця, на поверхню можуть вийти несвідомі частини нашого "Я" та наші внутрішні "демони". Період затемнення ідеальний для того, щоби щось "відрізати" від себе у духовній сфері, те, що ламає ваше життя – погані звички, непотрібних друзів, проблемні стосунки, – і "перепрограмувати" себе і своє життя на краще. Також це час для аналізу своїх дій та думок.

Тому, щоб максимально ефективно скористатися періодом першого цьогоріч місячного затемнення, прислухайтеся до порад нижче:

1. Спробуйте хоча б на період місячного затемнення відсторонитися від вашого повсякденного життя, станьте хоч трішки стороннім спостерігачем для кращого розуміння себе і власних дій.

2. Поспілкуйтеся із друзями, нехай вони спробують розповісти про вас як про незнайомця: не лише позитивне, але й те, що їм не подобається у вашій особистості, приміром, зухвалість, емоційність, невихованість. Завдяки такому спілкуванню ви не просто дізнаєтеся про себе більше, але й зможете оцінити щирість стосунків із друзями та товаришами і "освітити" для самих себе ті сторони вашої особистості, які зазвичай приховуєте.

3. Протягом місячного затемнення помізкуйте над тим, які сторони вашого життя не перебувають у тонусі, і які б ви хотіли активізувати, але постійно відкладаєте на потім. Подумайте, чому ви одночасно хочете і відганяєте якісь речі із вашого життя, хоча насправді мрієте про них. Запишіть те, що заважає вам, приміром, створити сім'ю, пробачити коханого чи добитися нової сходинки на кар'єрній драбині, розпочати тренування чи нарешті сісти на дієту. А потім на красивому аркуші паперу напишіть способи вирішення цих нібито проблем. Протягом часу до, під час і після затемнення не забувайте про цей список, і він закарбується у вашій підсвідомості. Далі піднімайте "п'яту точку" і вперед – до реалізації бажань.

4. Під час місячного затемнення не виключено, що у вас зросте інтерес до таємних та містичних знань, духовних практик тощо. Не придушуйте в собі таку цікавість. Спробуйте влаштувати медитацію, поміркувати над своїм минулим, теперішнім і майбутнім, позбудьтеся під час цієї подорожі власною душею від непотрібних спогадів і почніть радіти тому, що у вас є зараз.

5. Не зайвим на час періоду затемнення буде вибір на користь легкої їжі – постарайтеся не завантажувати свій організм важкими стравами та солодощами, віддайте перевагу овочам, фруктам та легким десертам. Також спробуйте під час прийняття душу чи ванни уявляти, як вода змиває усе погане у фізичній і духовній сферах. А якщо ваша дратівливість під час затемнення досягне піку, пробіжка на свіжому повітрі – це саме те, що вам потрібно.

Місячне затемнення 11 лютого відбудеться в 00:43 за Гринвічем або у 02:43 за київським часом (відповідно 03:43 за київським часом), і тривати майже до 7 годин ранку. Але в цей час Місяць над Україною вже майже піде.

Також 11 лютого комета 45P підійде дуже близько до Землі. У цей день вона наблизиться до нашої планети на відстань 12 мільйонів кілометрів. Для неї характерний яскравий зелений хвіст.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ