Про це пише AgroTimes, посилаючись на інформацію Оксани Руженкової, виконавчого директора Української асоціації виробників картоплі.

Руженкова зазначає, що картопляний ринок стрімко обвалився, і називає сезон молодої картоплі «відверто провальним». Навіть до Білорусі цьогоріч було експортовано мінімальну кількість цієї культури, тому що білоруська картопля теж впала в ціні і не користується попитом.

Попит на молоду картоплю знизився після Чемпіонату світу з футболу в Росії. Саме тоді в РФ забракло свіжих овочів, і з України добре йшов їх реекспорт через Білорусь.

Картоплярі, які вперше опановували механізм встановлення ділянок, вільних від карантинних організмів, дещо забарилися, очікуючи на перші сертифікати, і змогли вигідно реалізувати на ринку ЄАЕС доволі незначний обсяг ранньої картоплі. 

Приватні господарства-одноосібники півдня України не зуміли скористатися послугами лабораторій Держспоживслужби зі встановлення вільних ділянок. Відповідно, внутрішній ринок виявився перенасиченим молодою картоплею. 

Наприкінці минулого тижня ціни на молоду бульбу на оптовому ринку «Шувар» у Львові ціна на молоду картоплю коливалась у межах 3,5-5 гривні за кілограм. На «Нежданному» на Херсонщині - 2,8-3 гривні за кілограм.

В асоціації також не можуть спрогнозувати, якою буде ціна на коренеплід під час збору більш пізніх сортів та масового викопування картоплі.

«Єдина надія – на переробників, які пожвавили свою роботу з виробниками, розуміючи, що скорочення числа професійних картоплярів і виробничих площ боляче позначиться на їхньому бізнесі», – зауважила Оксана Руженкова.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ