Купівельна спроможність за 2018 рік на мінімальну заробітну плату не зростала, а залишилась однаковою. Проте люди, котрі живуть на пенсію, стали отримувати менше, а ціни на продукти харчування і на послуги ЖКГ зросли.

Про це розповів голова Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олекій Дорошенко, пише «РБК-Україна».

«Ми стали вимірювати купівельну спроможність для тих, хто живе на пенсію, на мінімальну зарплатню та на середню зарплатню. Можу сказати, що за підсумками 2018 року ми побачили, що купівельна спроможність на мінімальну заробітну плату фактично не зростала, але і не впала: вона залишилася однаковою», — розповів експерт.

Щодо середньої заробітної плати, то її купівельна спроможність залишиться незмінною.

«Зростання цін на продукти харчування буде в середньому на 12 %, а зростання реальної середньої заробітної плати — також на рівні 12 %. Тому ми з вами побачимо, скоріше за все, паритет. Але це той випадок, коли для людей із найнижчими статками ситуація буде погіршуватись, а ті, хто працює, скоріше за все, цього не побачать», — заявив він.

Однак люди, котрі живуть на пенсію, стали отримувати менше при зростанні цін на продукти харчування та послуги ЖКГ. Відтак купівельна спроможність 2018-го впала наполовину від зростання цін.

«Ми також рахували, що навіть за підсумками чотирьох років, пенсія зростала в два рази повільніше за вартість продуктів. Ця тенденція буде продовжуватися і цього року через те, що зростання пенсії зараз відбувається менше, ніж майбутній рівень інфляції», — пояснив Дорошенко.

«Вголос» раніше писав про Топ-5 продуктів, які найбільше подорожчали і подешевшали.

Ціни на нафту рекордно зросли з початку року.

ІА "Вголос": НОВИНИ