Про це повідомляє «Аграрний тиждень». Порівнювалася вартість продуктів від грудня 2016 року до листопада 2017 року.

Зокрема, ціни на м'ясо і м'ясопродукти від початку року зростали перманентно щомісяця. Особливо різкий стрибок спостерігався в червні-липні – майже на 5% щомісяця. Всього станом на жовтень 2017 м'ясо і м'ясопродукти подорожчали на 29,2% в порівнянні з груднем минулого року.

Динаміка цін на молоко була дещо іншою. До березня ціни виросли приблизно на 6%, що пов'язано з сезонними причинами, потім до липня трохи знизились, (близько 4%), а в серпні знову почали зростати. До жовтня виросли ще на 10,1%. Таким чином, з грудня 2016 по жовтень 2017 загальне зростання цін становить 12,4%. Схожа ситуація і з сиром і творогом, які виробляються з молока, тому логічно, що динаміка цін на них була схожою, і в цілому вони подорожчали на 13,6% в порівнянні з груднем 2016 року.

Найменше зросла річна ціна на яйця, хоча вартість протягом року була більш динамічною. Так, з початку року по травень спостерігалося стрімке сезонне падіння цін – на цілих 58%. Швидке ж зростання почалося восени. Тільки за вересень яйця подорожчали на 31%, і ще на 14,9% – за жовтень. Тобто, зважаючи на великі коливання, в середньому за неповний рік ми маємо зростання цін на яйця на 2,1%.

Причиною подорожчання м'яса називають велику захворюваність свиней на африканську чуму. Курятина подорожчала через збільшення попиту на неї.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ