Про це повідомляє ТАСС із посиланням на Національне управління з повітроплавання і дослідженню космічного простору (NASA).

«Супермісяць 14 грудня примітний з багатьох причин: він закриє вид метеорного потоку Гемініди. Яскравий Місяць «приглушить» видимість метеорів у 5-10 разів, перевівши зазвичай фантастичний вид Гемініди в розряд другорядних астрономічних подій. Спостерігачам сильно пощастить, якщо вони зможуть побачити дюжину Гемініди в годину в пік проходження метеорного потоку», – йдеться в повідомленні NASA.

У Києві пік суперповню припаде на 3:05 ранку 14 грудня.

Явище суперповню пов'язано з тим, що повний Місяць, рухаючись по еліптичній орбіті, підходить максимально близько до Землі. Для спостерігача із Землі суперповень може виглядати на 14% більше і 30% яскравіше, ніж коли він знаходиться в максимально віддаленій від планети точці своєї орбіти.

У 2016 році жителі Землі могли спостерігати три явища суперповню: 16 жовтня, 14 листопада і 14 грудня. Однак у 2017 році фаза повного Місяця при максимальному наближенні супутника до Землі станеться лише один раз – 3 грудня.

Гемініди – дуже потужний метеорний потік. Це не дуже швидкі, яскраві метеори білого кольору, які практично не мають слідів.

Їх відмінна риса – велика кількість блискучих болідів (дуже яскравих метеорів – ред.). Астрономи починають реєструвати цей зорепад щорічно з кінця листопада - початку грудня. В деякі роки за кількістю метеорів Гемініди перевершують навіть серпневі Персеїди. Радіант потоку, тобто точка появи метеорів на небосхилі, знаходиться в сузір'ї Близнюків.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ