Як повідомляє «Радіо Азатлик», заборона цих матеріалів обумовлена захистом національних інтересів.

У Туркменістані всі види місцевих ЗМІ і особливо ТБ знаходиться у володінні та під жорстким контролем держави. Навіть контент каналів кабельного телебачення суворо цензурується і будь-які сцени кінофільмів, які цензори вважають непристойними, вирізаються. Єдиним способом обходити госцензуру було супутникове телебачення, яке також стало недоступним туркменам.

Проте в законі не вказано чітко, що мається на увазі під шкідливими звичками і хто це буде визначати.

Контент на туркменських каналах в основному складається з передач, які вихваляють самого президента і його «епоху могутності і щастя». На державних телеканалах, наприклад, поширені передачі, в яких диктори читають книги, написані президентом, або як Аркадаг ганяє на спортивній машині. І не ясно, чи будуть, наприклад, вважатися сценами насильницького характеру або такими, що заохочують шкідливі звички репортажі, в яких Бердимухамедов стріляє з автоматичної зброї і метає ножі.

Закон про телебачення також закликає створювати теле - і радіопрограми, які підвищують авторитет і позитивний імідж Туркменістану. Але залишається під питанням будуть сприяти авторитету країни репортажі, в яких чиновники шикуються в чергу на уклін до президента, ледь не цілуючи його руку.

Туркменістан займає останні позиції в рейтингах свободи слова і преси. Так в останньому рейтингу організації «Репортери без кордонів» ця країна посіла 178 місце з 180 країн за ступенем свободи преси.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ