В Україні у п’ятницю, 24 травня, розпочинається виборча кампанія позачергових виборів до Верховної Ради.

Відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України» виборчий процес позачергових виборів депутатів починається з наступного дня після опублікування Указу, тобто 24 травня 2019 року без прийняття Центральною виборчою комісією будь-якого рішення щодо його початку», – повідомляє сайт ЦВК.

ЦВК наголошує, що діє лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією України та законами України, відповідно до яких не має повноважень щодо встановлення конституційності чи неконституційності указів Президента, а також фактично позбавлена можливості звернення до Конституційного Суду України.

Центральна виборча комісія готова і здатна здійснювати встановлені законом функції щодо проведення позачергових виборів депутатів 21 липня 2019 року.

Центральна виборча комісія наголошує, що і Президент України, і Парламент, і політичні партії та кандидати в депутати, які братимуть участь у виборах, мають усвідомлювати відповідальність за легітимність усього виборчого процесу та його результату.

Центральна виборча комісія неодноразово зауважувала, що є низка питань, які потребують додаткового законодавчого врегулювання.

Закон України «Про вибори народних депутатів України» містить застарілі положення, які не відповідають іншим чинним законам, неврегульовані положення, а також положення без механізму реалізації, серед яких питання встановлення факту проживання, голосування військовослужбовців, які беруть участь в ООС, подання декларацій тощо.

Як писав «Вголос», Президент України Володимир Зеленський розпускає Верховну Раду.

Також Зеленський порекомендував уряду Гройсмана «взяти аркуш, ручку і звільнити свої місця».

У вівторок, 21 травня, Зеленський почав консультації з парламентськими фракціями щодо розпуску Верховної Ради.

У четвер, 23 травня, указ набув чинності після опублікування в «Урядовому кур’єрі».

ІА "Вголос": НОВИНИ