Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

У середу в Києві під час експертної дискусії на тему антикорупційних ризиків у судовій системі А. Ситник висловив переконання, що в Україні необхідно створити антикорупційний суд як спеціалізований суд для окремої категорії справ, а у Верховному Суді України має бути створена Антикорупційна палата як касаційна інстанція.

«Важливим є створення саме першої інстанції, тому що перша інстанція вирішує, чи є докази для оголошення обвинувального вироку», – наголосив директор НАБУ.

Він зазначив, що в цьому, по суті, немає нічого нового, оскільки в Україні вже функціонують спеціалізовані суди. «Ми бачимо, що розгляд таких справ (щодо корупції – ред.) пов'язаний з особливим тиском на суддів, з особливими умовами розгляду цих справ», – зазначив Артем Ситник, додавши, що «створення такого (Спеціалізованого антикорупційного – ІФ) суду насамперед усуває об'єктивні причини, що заважають розгляду справ, які ми вже передали до суду».

Коментуючи заяви про можливість створення антикорупційних палат замість такого суду, директор НАБУ сказав: «З'являється такий варіант створення палат, – це дуже цинічний обман, який фактично не лише не поліпшить, а й погіршить ситуацію, тому що держава визнала, що необхідно проводити судову реформу... А пропонується з тих суддів, які зараз працюють, створити спеціалізовані палати».

За його словами, ініціатива створення Антикорупційних палат у районних і апеляційних судах виглядає «цинічною спекуляцією», оскільки знадобиться близько двох тисяч антикорупційних суддів.

Директор НАБУ пояснив, що єдиний конституційний формат створення Антикорупційної палати – лише в касаційній інстанції.

«Пропонується створення окремої гілки спеціалізованих судів і все. Якщо цей суд не буде створено у 2018 році, то, на моє переконання, вся антикорупційна реформа приречена на провал, тому що всі арешти, затримання та рішення у вигляді направлення справ до суду не влаштовують ні суспільство, ні наших стратегічних міжнародних партнерів», – підсумував Артем Ситник.

У цьому контексті він висловив переконання, що нині «найвдаліший момент, щоб Адміністрація Президента внесла цей законопроект до парламенту. І парламент має довести наявність у нього політичної волі, щоб завершити антикорупційних реформу, яка так вдало розпочиналася, але гальмується через те, що нині просто банально немає судової інстанції, яка здатна поставити крапку в резонансних справах».

 

«Вголос»

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ