Екстрадований з України в Росію за запитом ФСБ інгуш Тимур Тумгоєв був побитий під час етапування і частково втратив пам'ять.

Про це «Кавказ.Реаліі» повідомив співробітник благодійної організації Vayfond (Швеція) з посиланням на родичів Тумгоєва.

Співробітник благодійної організації зазначив, що один із близьких говорив з Тумгоєвим по телефону, коли він був у СІЗО-2 П'ятигорська перед відправкою до Владикавказа.

"Його відвезли, сказали, що етап на Владикавказ. ... Тимура побили, він навіть втратив частково пам'ять. Він дуже просив не забувати про нього і допомогти, як тільки це можливо. Він також сказав, що йому загрожує термін від 15 років до довічного. Які саме це були статті, не сказав", – зазначив співробітник Vayfond.

Раніше Генпрокуратура Росії повідомила українську сторону, що Тумгоєв знаходився в СІЗО №3 Бєлгорода.

Однією з вимог бійців добровольчого батальйону шейха Мансура до Генпрокуратури України було з'ясувати місцезнаходження Тумгоєва і умови його утримання в Росії. Після зустрічі генпрокурора України Юрія Луценка з командиром батальйону Муслімом Чеберлоєвським прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган повідомила, що генеральна інспекція Генпрокуратури спільно з головним слідчим управлінням СБУ проведе розслідування обставин екстрадиції Тумгоєва.

Джерело в вайнахській діаспорі України підтвердило, що розслідування обставин екстрадиції Тумгоєва розпочато.

Нагадаємо, 12 вересня по рішенню Генпрокуратури України Тумгоєв був екстрадований за запитом ФСБ. Його підозрюють в участі в одному з антиасадівських угруповань на території Сирії. Тумгоєв був заарештований в червні 2016 року в аеропорту Харкова, куди прибув з Туреччини.

 

Представники батальйону стверджують, що в 2017 році після закінчення терміну екстрадиційного арешту Тумгоєв виїхав на південь Донецької області, де брав участь в бойових діях в складі чеченського добровольчого батальйону імені шейха Мансура. Представники Генпрокуратури України заперечували факт його участі в бойових діях проти проросійських сепаратистів на Донбасі.

ІА "Вголос": НОВИНИ