Екс-голова СБУ Олександр Турчинов заявив, що Меморандум про єдність та співробітництво, підписаний президентом Віктором Ющенком та лідером Партії регіонів Віктором Януковичем, слугував політичним прикриттям для корупції.

"Крім публічно підписаного договору з Януковичем, були дуже цікаві документи, які пресі не представляли", - заявив Турчинов на прес-конференції у п'ятницю.

"Стосується це державного міжнародного аеропорту "Бориспіль". Його майбутнє під великим знаком питання", - додав він.

За словами Турчинова, "у 1994 році на базі "Авіалінії України" було створено шахрайським шляхом компанію "Аеросвіт". "За цією компанією стояли інтереси екс-президента Кучми, його дочки, його зятя Пінчука", - заявив екс-голова СБУ.

"Родина Кучми протягом 93-94 років захоплює землі навколо аеропорту "Бориспіль", захоплює майно. Таким чином аеропорт не може розвиватися без компанії "Аеросвіт", - додав він.

Турчинов підкреслив, що "за ініціативою уряду Тимошенко були деякі зрушення у цій справі, але після відставки її уряду ситуація погіршилася".

На прес-конференції Турчинов оприлюднив Меморандум про врегулювання, підписаний міністром транспорту і зв'язку Віктором Бондарем, головою Державної служби забезпечення безпеки Марченком, головою ФДМ Валентиною Семенюк і керівництвом ЗАТ "Аеросвіт".

"У Меморандумі йдеться про те, що держава відмовляється від своєї власності: від землі на користь приватної компанії, на користь родини президента", - заявив Турчинов.
На питання про роль Януковича у цій ситуації екс-голова СБУ відповів: "Янукович є представником усіх "угнітаємих" олігархів і коли підписувалася декларація єднання та співпраці, то в обличчі Януковича її підписували не тільки донецькі олігархи, але і київські, такі як Пінчук, Суркіс, Медведчук".

"Це було вікном, в яке полізли пінчуки, суркіси, медведчуки. Тобто відкрили віконце, а хлопців вже не треба в двері запрошувати", - додав Турчинов.

Як відомо, 13 січня президент відкликав свій підпис під Меморандумом про єдність та співробітництво, після чого це зробив і Янукович.

Українська правда



ІА "Вголос": НОВИНИ