Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, передає прес-служба відомства.

За словами Турчинова, російські окупаційні війська проводять випробування нових зразків зброї та військової техніки.

«Так, у липні зафіксовано застосування проти наших військових нових російських мінометних комплексів КМ-8 «Грань» з керованими 120-міліметровими мінами і переносними засобами автоматизованого управління вогнем «Малахіт»», – сказав Турчинов.

Він також зазначив, що управляють цими комплексами кадрові російські військові.

«Мінометний комплекс КМ-8 «Грань» призначений для ураження одиночних і групових цілей, броньованих об'єктів і фортифікаційних споруд з перших пострілів без додаткової пристрілки.

Комплекс використовує 120-мм керовану міну, оснащену лазерною головкою самонаведення», – зазначив Турчинов, пояснивши, що комплекс засобів автоматизованого управління вогнем «Малахіт» дозволяє вести точний вогонь у складних умовах на пересіченій місцевості.

Крім того, за його словами, РФ також застосовує новий  безпілотник «Інспектор-601», призначений для ударних, розвідувальних і спеціальних завдань, комплекс РЕБ «Шиповник-Аэро» і багатофункціональний комплекс РЕБ «Ртуть-БМ», а також прилади лазерної локації і лазерні прилади оптико-електронної протидії останнього покоління.

«Також було встановлено використання російськими окупаційними військами боєприпасів з посиленими бойовими характеристиками, заборонених міжнародними конвенціями», – сказав секретар Радбезу.

Мова йде про гаубичні снаряди 122 мм ЗШ2 «Лепесток-2» з стрілоподібними вражаючими елементами (зона ураження живої сили – 500 метрів).

ІА "Вголос": НОВИНИ