Про це повідомляє Інтерфакс

«Ні, таких наказів або розпоряджень я не віддавав», - сказав він, відповідаючи на відповідне запитання прокурора під час надання свідчень в Оболонському районному суді Києва у справі про держзраду В.Януковича.

О.Турчинов зазначив, що він не спілкувався з пілотом вертольота. «Тому пілот не може розповідати, ким я представлявся. Я спілкувався виключно з керівництвом Державної прикордонної служби України, як народний депутат, голова Верховної Ради. Саме головою Верховної Ради я представлявся і ніяких додаткових повноважень на себе не брав», - пояснив він.

Секретар РНБО наголосив, що у випадку з вильотом В.Януковича і з Харкова, і з Донецька на літаку він доручав прикордонній службі, щоб не було «незаконного перетину державного кордону».

«Мені стало відомо, що Янукович хоче втекти до Російської Федерації і незаконно перетнути кордон. Нам не було достовірно відомо, хто ще перебуває у вертольоті, які документи і матеріали, і хто з осіб, підозрюваних у скоєнні злочинів, перебуває в літаку. Саме тому я попросив прикордонну службу не дати можливість незаконно перетнути кордон вертольотам Януковича і рекомендувати їм здійснити посадку на території України», - пояснив він.

Відповідаючи на запитання адвокатів В.Януковича, що О.Турчинов начебто віддавав наказ затримати екс-президента на аеродромі «Бельбек», свідок сказав, що йому невідомо про такий наказ. «Тому що мені невідомо, що Янукович приземлявся на літаку на аеродромі «Бельбек». Нам стало відомо, що як тільки він (Янукович) приземлився в районі Донецька, він зник у невідомому напрямку», - зазначив він.

О.Турчинов заявив, що не давав наказів ліквідувати, стріляти або робити щось, що загрожувало б життю В.Януковича. «Нехай хоч одна людина скаже, що я давав наказ щодо ліквідації Януковича. Такого не було і не могло бути», - наголосив він.

Даючи свідчення у справі про держзраду В.Януковича, в.о. міністра оборони України з 27 лютого до 25 березня 2014 р. адмірал Ігор Тенюх зазначив, що подав у відставку з цієї посади, оскільки не було підтримано його пропозицію «йти на прорив» у Криму.

ІА "Вголос": НОВИНИ