Про це мовиться у доповіді секретаря РНБО України Олександра Турчинова Президентові України Петру Порошенку, розміщеній на сайті РНБО.

«За період незалежності України Держекспортконтроль не надавав дозвільних документів на постачання до КНДР жодних товарів військового призначення та подвійного використання, зокрема ракетних двигунів РД-250, їх модифікацій та складових до них;  аналіз українськими фахівцями зображення ракет Hwasong-12, Hwasong-14, зокрема, основного однокамерного двигуна першого ступеню, засвідчив, що в них не використовується ракетний двигун РД-250, який є двокамерним. Водночас для його створення не виключається можливість використання окремих складових частин ракетного двигуна РД-250;  розробником двигуна РД-250 є російське підприємство НВО «Енергомаш». У 1965 році російське підприємство передало документацію для організації серійного виробництва зазначених двигунів на ДП «КБ «Південне» та ДП «ВО «Південмаш»; усі ракетні двигуни, придатні для льотного використання, включаючи двигун РД-250 та його модифікації, постачалися з ДП «ВО «Південмаш» до РСФСР, а пізніше до РФ, тільки в складі ракет. З 1991 року ракетні двигуни РД-250 та його модифікації в Україні не вироблялися. Технологічну лінію з випуску цих двигунів на  ДП «ВО «Південмаш» було демонтовано у 1994 році. З цього часу в Україні відсутні потужності для виробництва таких двигунів. 30 ракетних двигунів РД-250 та 10 ракетних двигунів РД-262 (висотна модифікація ракетного двигуна РД-250), які були виготовлені до 1991 року і зберігалися на складі готової продукції ДП «ВО «Південмаш», були використані під час складання 10 ракет-носіїв «Циклон-3», які з 1992 до 2008 року були відправлені до Російської Федерації, що підтверджується відповідними документами підприємства», – йдеться у повідомленні.

Турчинов також пояснив, що ракетні двигуни РД-250у кількості 3-х одиниць входять до складу першого ступеня міжконтинентальних балістичних ракет Р-36, Р-36орб (індекс ГРАУ - 8К67, 8К69; індекс США - SS-9 mod.1, SS-9 mod.3; індекс НАТО - Scarp) та перших ступенів ракет-носіїв «Циклон-2» і «Циклон - 3». Ракетний двигун РД-252 (висотна модифікація РД-250) входить до складу другого ступеня міжконтинентальних балістичних ракет Р-36 і Р-36орб. Ракетний двигун РД-262 (висотна модифікація РД-250) входить до складу другого ступеня ракет-носіїв «Циклон-2» та «Циклон - 3»

Нагадаємо, як писав «Вголос», на сайті американської щоденної газети The New York Times була опублікована стаття із заголовком «Північнокорейський ракетний успіх пов'язаний з українським заводом, кажуть дослідники».

Підприємство «Південмаш» також заперечило постачання ракетних двигунів КНДР. 

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ