Сьогодні,13 серпня, у Червонограді проведуть першу зустріч у межах проєкту «Твоє право на…», метою якого є проінформувати мешканців громад щодо правової грамотності.

“Вголос” поспілкувався з  керівницею проєкту, радницею голови Львівської ОДА Галиною Бордун.

 “Ідея започаткувати такий просвітницький проєкт, виникла тоді, коли ми з колегами з департаменту соціального захисту обласної адміністрації проводили навчання для працівників територіальних громад. І на місцях люди казали, що не мають ані знань, ані можливостей,  щоб справитись  з потоком запитів, які надходять від мешканців. Бо ж сьогодні левова частка справ, що розглядались у соціальному захисті, спрямована у громади. Цим проєктом ми хочемо допомогти людям  розібратися в ряді нових законодавчих ініціатив, які відбуваються зараз в Україні”, - каже Галина Бордун.

За словами пані Галини, до участі у проєкті залучені  інституції юстиції, Національної поліції,  департамент соціального захисту, а також Уповноважена Верховної Ради з прав людини в західних областях Світлана Семчишин та координатор проєкту «Психічне здоров’я для України» Орест Сувало. 

Яким чином ми працюватимемо? Це буде відкрита зустріч для усіх мешканців громади, де кожен з учасників проєкту, в межах своєї ділянки роботи розкаже про права громадян. Висвітлюватимуть майнові питання, захист персональних даних,  приватності особистого життя, питання психічного здоров’я, соціальних гарантій, співпраці з правоохоронними органами”, - каже Галина Бордун.

З її слів, управління юстиції роз’яснюватиме питання адміністраційні, земельні , спадщини, майна (приватне майно та бізнес, шлюбний контракт), а також, як правильно оформити документи, щоб відкрити справу.

Департамент соціального захисту буде говорити  про соціальні  програми, які діють в області. Бо коли ми проаналізували наскільки поінформовані мешканці, то виявилось, що дуже малий відсоток людей, особливо в низах, в маленьких селах розуміють і знають які  є програми, як ними можна скористатись і які документи подати”, - пояснює координаторка проєкту.

Щодо Національної поліції, то як каже Галина Бордун цей проект дасть змогу отримати вже скоро відгуки від громади , як працюють правоохоронні органи на їх території. 

Ми доноситимемо необхідну інформацію наприклад на тему домашнього насильства, безпечного середовища. Особливо хочеться почути проблематику, побачити чи є комунікація між поліцією, головою територіальної громади і поліцією, громадянином і поліцією”,- каже пані Галина.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини в західних областях Світлана Семчишин підтримала впровадження  проєкту із самого початку та висловила бажання долучитись до поїздок в громади. 

Уповноважена з прав людини, каже, що в неї є низка типових запитань, з якими завжди звертаються мешканці. Це право на публічну інформацію, про використання своїх публічних даних і порушення  прав громадян”, - каже Галина Бордун.

І додає, що проєкт “ Твоє право на…” - це така безпрецедентна річ, коли всі інстанції виїжджають разом, щоб допомогти громадам розібратися у питаннях, які їх хвилюють. І це команда людей,які щодня мають пряму комунікацію з адміністрацією.

Ми їздимо для того, щоб випередити ці запити і звернення, які пізніше надійдуть до нас.  Нам простіше пояснювати, ніж потім сидіти і відписувати. Всі громади, які зацікавлені у зустрічі, можуть скинути нам запрошення. Вересень і жовтень вже маємо  розписано”, - зазначає координаторка проєкту.

Наступна зустріч відбудеться 20 серпня, у Рудках.

Зареєструватися та ознайомитися з тематикою зустрічей можна за посиланням

Читайте також:

Натхненні митрополитом Андреєм Шептицьким: як у Львові готують перший інклюзивний туристичний маршрут.

Спрощення для бізнесу: отримати ліцензію можна буде онлайн

Із вересня у школах Львівщини з’явиться новий факультативний предмет «Почуй лікаря»

ІА "Вголос": НОВИНИ