«Хрещений батько» руху шифропанків і творець першої цифрової грошової системи eCash доктор Девід Чаум оголосив про запуск нової криптовалюти Elixxir.

За словами Чаум, Elixxir вирішить основні проблеми цифрових валют: низьку швидкість транзакцій, недостатній рівень приватності та масштабованості. Він підкреслив, що Elixxir буде стійкий до можливих катастроф у майбутньому, пише «Сегодня».

"Неможливо добитися високої швидкості і масштабованості, якщо серверу необхідно проводити операцію з публічними ключами для кожної транзакції", - заявив творець eCash, додавши при цьому, що Elixxir стане найшвидшою криптовалютою в світі.

Чаум же запропонував свого роду "обхідний шлях" – виконання операцій з публічними ключами заздалегідь. Він переконаний, що це зробить Elixxir в тисячі разів швидшою, ніж існуючі аналоги.

Розробники також мають намір задіяти протокол конфіденційного обчислення для досягнення максимальної приватності. Цю технологію вже застосовують в таких орієнтованих на анонімність проектах, як ZCash і Enigma.

Відзначимо, що Чаум вніс деякі зміни в роботу протоколу. Ноди в мережі Elixxir (міксноди) будуть виробляти конфіденційні обчислення для кожного блоку транзакцій.

Більше того, підхід до операцій з публічними ключами нібито може дозволити Elixxir мінімізувати загрозу квантових комп'ютерів. Чаум додав, що уряди повинні активно фінансувати стійкі до квантових обчислень розробки.

Однак відомий в співтоваристві біткоін-максималіст WhalePanda виявив, що для запуску Ноди в мережі Elixxir (Mixxchain) необхідно пройти KYC-процедуру. Він вважає це досить дивним, оскільки проект робить акцент на приватності користувачів.

ІА "Вголос": НОВИНИ