«Свобода» як єдина послідовна ідеологічна сила-ровесниця Незалежності має моральне право виступити з ініціативою створення «Кодексу відповідальної державотворчої політичної сили». Ми завжди були тією силою, яка першою озвучувала найнагальніші потреби і вимоги нації. Цей кодекс зрештою стане лакмусовим папірцем, за допомогою якого можна визначити, чи є політсила державницькою, чи це черговий олігархічний проект для обдурювання українців.

Про це 30 вересня 2016 року під час брифінгу з нагоди 25-ліття «Свободи» заявив голова партії Олег Тягнибок.

Націоналіст повідомив, що за рішенням з’їзду доручить робочій групі на чолі з Русланом Кошулинським підготувати проект відповідного документа, який згодом буде запропоновано підтримати іншим проукраїнським партіям.

«До влади мають приходити сили, які служать виборцям-українцям. Не служки олігархів, які змінюють позиції та прапори залежно від статусу господаря. Нам потрібні державні мужі при владі. Якщо цей кодекс сприймуть політики-державники, тоді Україна має шанс отримати відповідальних політиків при владі», – зазначив Олег Тягнибок.

Він повідомив, що «Свобода» запропонує перелік конкретних критеріїв, яких мають дотримуватися державницькі політсили, та закличе підтримати цей своєрідний кодекс честі інші партії. Зокрема, відповідальним політикам буде запропоновано підтримати наступні положення: служити своєму працедавцю – українському народові, а не олігархам; не зраджувати й не обманювати свого виборця, виконувати партійну програму; сумлінно виконувати свої обв’язки: «якщо народ тебе найняв на роботу в парламент – не прогулюй, відвідуй засідання, працюй у комітетах»; дотримуватися дисципліни: не перебігати із фракції у фракцію, одностайно голосувати; не приймати «тушок»-зрадників; «якщо не маєш змоги виконати коаліційну угоду – виходиш із недієздатної коаліції і йдеш на вибори».

Націоналіст підкреслив: визнаючи такий кодекс і підписуючись під ним, кожна політсила – незалежно від ідеології і поглядів на певні тактичні питання – буде зобов’язана ставити державний, суспільний інтерес вище за приватні, вузькопартійні забаганки.

«У свій час Іван Котляревський в «Енеїді» писав: «Де общеє добро в упадку, Забудь отця, забудь і матку, Лети повинность ісправлять». Власне «ісправлять повинность» перед українським народом – це дороговказ для українських політсил. Якщо нам вдасться це зреалізувати і залучити до нашої ініціативи інших відповідальних політиків – це стане порятунком України!» – заявив Олег Тягнибок.

Нагадаємо, сьогодні в столичному «Палаці Свободи» з нагоди 25-ї річниці створення «Всеукраїнського об'єднання «Свобода» відкрився урочистий З'їзд націоналістичної партії, туди приїхали 2022 делегатів з усіх регіонів України.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ