Верховна Рада України в п’ятницю направила депутатський запит Олега Тягнибока до в.о. Прем’єр-міністра України щодо створення Урядової комісії з вивчення діяльності РСДРП-РКП-ВКП(б)-КПСС-КПУ та ВЧК ГПУ НКВД МГБ КГБ на території України з 1905 по 1991 рік.
Подаємо повний текст запиту.

«21 вересня 2005 року Верховна Рада України направила до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України та голови Служби безпеки України підготовлений мною запит «Про створення Урядової комісії з вивчення діяльності РСДРП-РКП-ВКП(б)-КПСС-КПУ та ВЧК ГПУ НКВД МГБ КГБ на території України з 1905 по 1991 рік» (№ 29-05 від 20 вересня 2006 року). В цьому запиті було обґрунтовано необхідність створення такої комісії, враховуючи, що більшовицька партія (в різних своїх іпостасях: РСДРП-РКП-ВКП(б)-КПСС-КПУ) та її бойовий загін (ВЧК ГПУ НКВД МГБ КГБ) вчинили на території України велику кількість злочинів. Багато з цих злочинів мають ознаки злочинів проти людства, насамперед геноцид українців у ХХ столітті, під час якого було вбито понад 20 мільйонів українців».

Проте на цей запит Кабінетом Міністрів України досі не надано належної відповіді, а лише проміжна (№ 8343/0/2-05 від 06.10.05 р.), що є порушенням Закону України «Про статус народного депутата України».

Вважаю, що зволікання Уряду зі створенням зазначеної Урядової комісії може свідчити про те, що на 15 році незалежності України посадовими особами Кабінету Міністрів України здійснюється свідоме покривання злочинів комунізму.

Повідомляю також, що 25 січня 2006 року 46 країн-членів Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) розглядатимуть доповідь «Необхідність міжнародного засудження злочинів комуністичних тоталітарних режимів» та голосуватимуть щодо прийняття відповідної резолюції, яка була включена до порядку денного 15 грудня 2005 року на засіданні Ради Європи. Прийняття цієї резолюції стане важливим кроком на шляху повного позбавлення від комуністичної ідеології в усій Європі.

У зв’язку з цим позиція України, яка найбільше постраждала від комунізму, набуває особливого значення. Вважаю, що зареєстрований мною у Верховній Раді України законопроект «Про заборону комуністичної ідеології в Україні» (реєстр. № 8364 від 01.01.2005 року) є важливою складовою загальноєвропейської оцінки комуністичного панування і має стати основою політико-правової характеристики комунізму з боку української влади.

Враховуючи аргументи, викладені у депутатському запиті № 29-05 від 20 вересня 2005 року та аналітичній записці до нього, а також позицію Служби безпеки України, яка у разі ухвалення рішення про створення зазначеної Урядової комісії готова надати в установленому порядку необхідні архівні матеріали, прошу:

1. Створити Урядову комісію з вивчення діяльності РСДРП-РКП-ВКП(б)-КПСС-КПУ та ВЧК ГПУ НКВД МГБ КГБ на території України з 1905 по 1991 рік.

2. Зобов’язати зазначену Урядову комісію підготувати історично та юридично обґрунтовані висновки щодо діяльності РСДРП-РКП-ВКП(б)-КПСС-КПУ та ВЧК ГПУ НКВД МГБ КГБ на території України з 1905 по 1991 рік.

3. Визначити офіційну позицію Кабінету Міністрів України щодо діяльності РСДРП-РКП-ВКП(б)-КПСС-КПУ та ВЧК ГПУ НКВД МГБ КГБ на території України з 1905 по 1991 рік.

Про результати розгляду запиту прошу повідомити у термін, визначений ст.15 Закону України «Про статус народного депутата України».

З повагою, народний депутат Олег Тягнибок».

Депутат

ІА "Вголос": НОВИНИ