Зокрема, очільник націоналістів взяв участь у урочистих заходах у селищі Шаповалівка, неподалік якої відбулася Конотопська битва, а також долучився до приурочених цій даті заходах у місті Конотоп, передає прес-служба ВО «Свободи».

Під час урочистого мітингу біля пам’ятника шаблі на в’їзді в селище Шаповалівка націоналіст наголосив, що історія Конотопської битви спонукає нас замислитися і зробити висновки, адже вона тісно переплітається з сучасними українськими реаліями.

«Радий вчергове бути на цій величній конотопській землі, де 357 років тому велич українського духу перемогла московських загарбників. Події тих років дають нам можливість робити висновки і проводити історичні паралелі з сучасним станом речей у нашій державі. Перша паралель полягає в тому що тоді, українці на своїй землі перемогли в стократ переважаючого ворога. І сьогодні наші захисники на сході країни знову стримують навалу московських окупантів. А відтак рано чи пізно настане момент, коли ми врешті виженемо російських окупантів із нашої держави.

Друга паралель полягає в тому, що свого часу московська імперія пишалася своїм військом, вихваляла його «велич» та брязкала своєю зброєю на цілий світ. Однак це не врятувало цю «найкращу» армію від поразки українським воїнам гетьмана Виговського. Тут перемогла сила духу та ідея – відстояти свою волю. Так само і зараз російський ворог вихваляється своєю армією, заявляє про свої військові потужності та погрожує цим усьому світу. Однак ми, українці, маємо силу духу та пам’ять про славетні перемоги. Ба більше, ми відстоюємо свою землю, свої домівки і родини, а тому нам не страшний будь-який ворог. На жаль, у цьому питанні маємо иншу проблему: українська влада, яка намагається догодити та задобрити агресора, тисне на добровольців – тих хлопців та дівчат, які першими після Революції гідності пішли на фронт боронити країну. Влада бачить у них загрозу, адже це те національно свідоме ядро нашої нації, яке в першу чергу відстоює інтереси свого народу і ніколи не буде слугувати чиїмось особистим інтересам.

Третя паралель полягає в тому, що ця перемога під Конотопом стала можлива завдяки не лише силі наших воїнів та вмілій розробці стратегії керманичів війська, а ще й підтримці союзників. Адже тоді Європа та інші світові держави усвідомлювали, якою загрозою є російський агресор, а тому всіляко допомагали українцям у боротьбі з окупантом. І зараз вони мають пам’ятати, що саме українські воїни сьогодні захищають усю Європу від посягань московських окупантів. Тому українська влада у своїй зовнішній політиці має не просити, а вимагати від європейських країн продовження максимального тиску на Росію шляхом санкцій та повної політичної та економічної ізоляції. Однак ми бачимо зворотнє. До прикладу, декілька днів тому у Польщі купка маргінальних політиків домоглася та пролобіювала ухвалення Польським Сенатом політичної заяви, де визнали українців винними у волинських подіях. Лише вдумайтеся: українців на своїй землі визнали злочинцями. Однак постає питання: а що взагалі робили поляки на Волині, етнічній українській землі? В ухваленні цього рішення чітко проглядається робота російської агентури, яка намагається відрізати українців від контакту з потенційними союзниками. Адже чому ніхто не згадує полонізації, геноциду проти українців під проводом Пілсудського, окупації західноукраїнських земель, пацифікації, злочинів польської Армії Крайової проти українців? Ми розуміємо, що сьогодні Польща є нашим потенційним союзником у війні з москалями, однак маємо завжди пам’ятати про нашу гідність. Поважаючи патріотичні почуття поляків, хотіли б щоб і поляки поважали наші патріотичні почуття.

Тож історія Конотопської битви тісно переплітається з нашими сучасними реаліями. І ми маємо робити висновки з нашої історії і плекати нашу велич духу та силу на своїй, Богом даній землі. Конотоп має стати місцем паломництва українців, зокрема молоді. Бо приклад цієї перемоги вчить українську націю бути сильною та не ставати на коліна. Саме з таких прикладів такої звитяги виростають нові покоління героїв, зокрема тих, які зараза захищають Україну на сході» – заявив Олег Тягнибок.

ІА "Вголос": НОВИНИ