Народний депутат України, голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок направив депутатський запит до Президента України та в. о. Прем ’єр-міністра України, в якому просить створити в системі органів державної влади Державний комітет мовної політики, головним завданням якого буде захист та поширення української мови. Про це повідомила прес-служба народного депутата України.

Депутатський запит подаємо повнотекстово:«Шановний Вікторе Андрійовичу! Шановний Юрію Івановичу!

Стаття 10 Конституції України визначає, що «Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України».

Грунтовніше роз'яснення цього положення Конституції України міститься в рішенні Конституційного Суду України № 10 рп/99 від 14 грудня 1999 року, а саме: «Положення частини першої статті 10 Конституції України, за яким »державною мовою в Україні є українська мова«, треба розуміти так, що українська мова як державна є обов'язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом (частина п'ята статті 10 Конституції України)».

І наступне, «Виходячи з положень статті 10 Конституції України та законів України щодо гарантування застосування мов в Україні, в тому числі у навчальному процесі, мовою навчання в дошкільних, загальних середніх, професійно-технічних та вищих державних і комунальних навчальних закладах України є українська мова».

Не зважаючи на чітко визначений українським законодавством статус, українська мова в Україні залишається упослідженою, а всюди (на телебаченні, в пресі тощо) панує російська мова. Одним з останніх кричущих прикладів брутального нехтування Конституцією України в мовному питанні було публічне ігнорування української мови Президентом Національної телекомпанії України В. Докаленком.

Більше того, у Верховній Раді України зареєстровано 12 законопроектів, норми яких закріплюють за російською мовою статус другої державної або офіційної мови, що, врешті, одне й те ж саме.

І сьогодні частина виборчих блоків і партій, що мають реальні шанси потрапити в новий парламент, включили до своїх програм положення про надання російській мові статусу другої державної.

Зважаючи на вищевикладене, з метою захисту української мови як одного з факторів збереження української нації, прошу створити в системі органів державної влади Державний комітет мовної політики, головним завданням якого буде захист та поширення української мови.

Про результати розгляду запиту прошу повідомити у термін, визначений ст. 15 Закону України «Про статус народного депутата України».

З повагою Олег Тягнибок».

ЗІК

ІА "Вголос": НОВИНИ