На це звернув увагу лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, зазначивши, що такий розвиток подій був очевидним ще 5 років тому - на початку анексії Криму.

«Ще у 2014-му ми (ВО «Свобода», - ред.) вимагали невідкладно денонсувати Договір між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і терміново заявити державам-учасникам міжнародного морського права, що РФ в односторонньому порядку привласнила собі море.

Річ у тім, що 2003 року після московсько-українського конфлікту довкола Тузли в Керченській протоці Кремль витиснув з тодішнього президента Кучми договір про співробітництво у використанні Азовського моря, яким начисто відсік Азов від міжнародного морського права. За 5 років московської агресії влада колаборантів так і не спромоглася денонсувати його, тож тепер жодна країна світу не має права втручатися у те, що творить Московія в українському (!) морі», - зазначив Тягнибок.

За його словами у 2014 році терміново слід було вжити ще низку заходів, зокрема:

- ухвалити закон про морську політику держави;
- створити доктрину про морську політику України, прописавши у ній весь спектр дій України як морської держави;
- створити державну програму кораблебудування;
- укріпити узбережжя Азовського моря для недопущення проведення десантної операції РФ;
- наростити потужності ВМС для демонстрації українського прапора в Азовському морі та зняття блокади українських суден;
- терміново звернутися до США з проханням про якнайшвидше поповнення корабельного складу ВМС України.

«Влада не дослухалась цих вимог . І ось результат: Кремль звів свій міст у Керченській протоці. Задля руйнації економіки України московити збудували занизькі прольоти, крізь які проходитимуть судна під мостом. Так вони заблокували рух великих рудовозів, які переправляли руду із Маріуполя, чим влаштували фактичну економічну блокаду порта і всього металургійного комплексу Півдня України. Збитки уже шалені, але це тільки початок…

Втративши воду з материкової України, за 5 років війни окупований Крим перетворився на Сахару, і зрозуміло, що ситуація там тільки погіршуватиметься. Свого часу, ухваливши з ініціативи «Свободи» єдине правильне рішення про перекриття води в окупований Крим, влада мала б укріпити цей напрямок. Та вона бездіяла. Тепер же Московія, аби дістатися «крану» із Дніпра, вдається до екскалації воєнної напруги в азовській акваторії», - пояснив лідер «Свободи».

«Відтак сьогодні ми залишилися з Кремлем сам на сам. У найближчій перспективі, імовірно, доведеться закривати металургійні комбінати, Московія може повністю відрізати Україну від моря й існує серйозна небезпека, що загарбає ще один регіон», - додав Олег Тягнибок.

ІА "Вголос": НОВИНИ