Такими є результати моніторингу VoxCheck за лютий 2018 року.

Так, Олега Тягнибока назвали «головним відкриттям» рейтингу. Згідно з даними VoxCheck, порівняно з іншими політиками – це третій за правдивістю результат.

Перші два місця посіли державні службовці – прем’єр Володимир Гройсман та Президент Петро Порошенко. На таку високу позицію у рейтингу правдивості (80% та 54% відповідно) Гройсман та Порошенко піднялися завдяки тому, що як посадовці констатували позитивні події в Україні.

Топ-тема у промовах Гройсмана за лютий – сільське господарство (8 висловлювань). Прем'єр кілька разів наголошував на підтримці фермерів. Причому 11 з його 57 цитат починалися із займенника «ми» (тобто Уряд): «ми прийняли», «ми передбачили», «ми маємо». Так він підкреслював здобутки Кабміну.

У Петра Порошенка, порівняно з січневим моніторингом, обсяг правди у висловлюваннях практично не змінився: близько 54%. Президент почав менше перебільшувати, але більше брехав та маніпулював. Його улюбленими темами цього місяця стали зовнішня торгівля, інвестиції, безвіз та деолігархізація.

Натомість риторика «головного відкриття» рейтингу Олега Тягнибока, за результатами дослідження, має багато спільного з риторикою інших представників опозиції. Політик критикує владу (72% негативних висловлювань) та говорить емоційно (78% цитат). Але на відміну від інших Тягнибок не маніпулює. Однією з улюблених тем Тягнибока у лютому була зовнішня торгівля.

Водночас в рейтинг досі не потрапили Арсеній Яценюк, Андрій Садовий та Святослав Вакарчук. Всі вони говорили надто мало фактологічних тверджень у лютому. Загалом за місяць VoxCheck перевірив 278 висловлювань політиків.

ІА "Вголос": НОВИНИ