Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, яка перебуває з дводенною робочою поїздкою у Крим, де оглянула місце обвалу на південно-кримській дорозі. Тут глава уряду ознайомився з ремонтно-відновними роботами на дорозі, а також піднялася до місця, звідки почав рухатися зсув. Після ознайомлення глава уряду віддала ряд доручень.

Як повідомив голова Державної служби автомобільних доріг Вадим Гуржос, зокрема, було обговорено питання перегляду порядку виділення грошей з резервного фонду на попередження надзвичайних ситуацій. За словами Вадима Гуржоса, Юлія Тимошенко пообіцяла дати окреме доручення МНС, Мінфіну, Мінекономіки і Мін'юсту переглянути встановлений порядок для того, щоб кошти могли виділятися і на попередження надзвичайних ситуацій, а не тільки вже після того як вони минули.

Вадим Гуржос повідомив, що були обговорені питання реанімації в Криму Протизсувного управління з перепідпорядкуванням його Раді міністрів Автономної Республіки Крим, а також порушення карної й адміністративної відповідальності проти керівника Симеїзської сьльради за протиправні дії, що призвели до зсуву й обвалу, повідомляє Укрінформ.

За словами Вадима Гуржоса, сам зсув почався ще 12 травня. При цьому в ході зсуву була зруйнована ділянка південно-кримської дороги. У той же час, за словами глави державтодора, міністр з надзвичайних ситуацій постійно відмовляється кваліфікувати ситуацію як надзвичайна подію. "Вони його класифікували як ситуацію, що створює загрозу надзвичайної ситуації, тому 4,6 млн гривень на відновлення інженерної частини дороги ми вишукали з власних засобів. І лише зараз ставиться питання про виділення цих грошей з резервного фонду Держбюджету", - підкреслив він.

У той же час, на думку Вадима Гуржоса, наслідки зсуву могли бути серйознішими, якби тріснули вісімсотміліметрова труба водопроводу тиском 15 атмосфер, а також 12 кабелів зв'язку, що знаходяться на схилі . "Якби все це вибухнуло, дороги тут узагалі вже не було б", - підкреслив він.

При цьому Вадим Гуржос передав кореспонденту Укрінформу копію документа, відповідно до якого Симеїзський селищний голова Микола Макаренко дозволив компаніям "Король" і "Дісоюгстрой" звали ґрунту зі сміття на площадці вище розвилки біля села Зсувне. Саме згромадження сміття на цій території, за словами Вадима Гуржоса, і привело до активізації зсуву.

Ура-Інформ


ІА "Вголос": НОВИНИ