Лідер БЮТ Юлія Тимошенко 16 січня у Чернівцях на зустрічі з громадськістю проаналізувала наслідки угоди України з Росією щодо поставки газу, яка, за її словами, піддається нищівній критиці у світовій пресі. Вона вважає, що наслідком кабальних домовленостей України з Росією на поставку газу стане подорожчання усіх товарів. Україна потрапить до Росії в боргову яму, що дозволить їй »управляти нами як дітьми». Лідер БЮТ вважає, що українські підприємства не витримають такої ціни на газ, їх товари втратять конкурентноздатність як на зовнішньому, так і внутрішньому ринках.

Вона звернула увагу, що для перепрофілювання української економіки на енергозберігаючі технології потрібно щонайменше 2-3 роки. За такої ситуації, на думку Юлії Тимошенко, ми може і почуємо, що ще на якийсь час Росія погодиться відпускати Україні газ по більш-менш доступних цінах, але при цьому ніхто не скаже, що за це Україна змушена буде передати в спільне управління з Росією свою газотранспортну систему. Лідер БЮТ нагадала, що свого часу Україна вже втратила за борги перед Росією Чорноморський флот. За її підрахунками, у разі дотримання кабальної угоди на поставку газу з Росією, Україна може щороку боргувати їй 4 млрд дол. за рік.

Юлія Тимошенко заявила, що, яку б політичну посаду вона не займала, вона залишає за собою право адекватно оцінювати такі речі, коли всупереч національним інтересам України укладаються угоди на транзит газу територією України за тарифом, який вдвічі нижчий за світовий та закупівлю газу Україною за ціною, що на кілька десятків доларів є вищою за ту, що сплачує Росії Німеччина та Франція.

Лідер БЮТ також звернула увагу на те, що в укладеній угоді з Росією не передбачено арбітражної поправки і тепер Україна зможе її оскаржувати не в міжнародних арбітражних установах, а за місцем підписання, тобто в Росії. Юлія Тимошенко хоче поцікавитися у в.о. міністра юстиції Головатого, який допустив такий правовий нонсенс, скільки судових процесів проти російських постачальників Україна зможе виграти в російському суді.

ЗІК

ІА "Вголос": НОВИНИ