Юлія Тимошенко запрошує президента Віктора Ющенка і прем’єра Юрія Єханурова взяти участь у теледебатах з приводу ситуації в газовій сфері та угоди між "Нафтогазом України" і "Газпромом".

Про це говориться у відкритому листі Тимошенко до Ющенка і Єханурова, розміщеному на її веб-сайті.

"Діапазон оцінок підписаних угод настільки широкий, що включає ряд взаємовиключних характеристик ситуації: від "зради національних інтересів, викликаних корупцією в енергетичному секторі" (так, зокрема, вважаю я) і аж до "блискучої перемоги української дипломатії" (так вважаєте Ви, Вікторе Андрійовичу)", - говорить Тимошенко.

"Чесно кажучи, будь-яке позитивне оцінювання січневої угоди з боку представників української влади є незрозумілим, оскільки в такому випадку мова може йти або про непосвяченість та непоінформованість, або ж – про зацікавленість у збереженні тіньових схем на газовому ринку, які вже призвели і ще не раз, я переконана, призведуть до енергетичної кризи", - вважає лідер БЮТ.

"Однак суспільство має знати Ваші аргументи для того, щоб зробити остаточні висновки в цьому питанні", - говориться в листі.

Тимошенко просить в жодному разі не розглядати це запрошення в контексті передвиборчої боротьби, "бо ж сьогодні йдеться не про якість майбутнього українського парламенту, а про майбутнє України, її економічну безпеку та реальні загрози національному суверенітету".

У листі Тимошенко також зазначає, що в той час, коли українська делегація підписувала "ці ганебні угоди", "Газпром" пред’явив аналогічний ультиматум урядові Болгарії.

"Відповідь болгарського міністра енергетики Румена Овчарова була чітка і зрозуміла: жодних нових угод Болгарія не підпише, оскільки чинні контракти про постачання газу мають силу до 1 січня 2010 року", - повідомляє Тимошенко.

"Мені дуже хочеться, щоб і в українському уряді було якомога більше справжніх патріотів, здатних на ділі, а не на словах захищати національні інтереси свої країни. Однак, про це, я сподіваюся, ми також поговоримо на телевізійних дебатах", - говориться в листі.

Тимошенко зазначає, що згодна на проведення теледебатів в будь-який час і на будь-якому телевізійному каналі України. "Зі свого боку можу взятися за організацію таких теледебатів, якщо на те буде ваша згода. Чекаю відповіді від Вас", - говориться в листі.

Українська правда

ІА "Вголос": НОВИНИ