Усього 53,5 кг фентанілу достатньо, щоб убити 25 мільйонів людей. Такий великий обсяг незаконно завезених анальгетиків перехопили правоохоронці в американському штаті Небраска цього року. Про це повідомляє агенція Forsal.

Фентаніл вважається найнебезпечнішим із опіоїдних препаратів, він може завдати смертельного удару по охороні здоров'я США. За даними Національного інституту США з питань зловживання наркотиками, він уже спричинив 29 тисяч смертей торік, удвічі більше, ніж роком раніше. Цей препарат простий у виробництві, а попит на нього серед залежних американців — величезний. Його вже продають на вулицях.

«Ми ще ніколи не зустрічалися на ринку з таким препаратом, як фентаніл. З точки зору небезпеки та рівня смертності він випереджає всі вуличні наркотики», — сказав Джош Блум із Американської ради з науки та здоров'я.

Фентаніл у 50 разів потужніший за героїн, з яким його часто поєднують. У найдієвішій формі така суміш відома під назвою картенфаніл, його використовується для присипляння слонів. Поліцейські та медики, які контактували з цим наркотиком через шкіру або одяг, потім мали серйозні проблеми зі здоров'ям.

«Цей препарат є найсерйознішою загрозою для національної безпеки США, — вважає Майкл Морелл, колишній керівник ЦРУ. — Це зброя масового знищення».

Цю суміш раніше вже використовували як зброю терористи, зокрема, 2002 року в Москві, коли в театрі чеченці захопили 800 заручників. Фентаніл є найнебезпечнішим у невеликих закритих приміщеннях. Передозування препарату спричиняє майже незворотні ефекти в організмі.

ІА "Вголос": НОВИНИ